IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото започна новата седмица с понижения

Златото се търгуваше с понижения в началото на новата седмица след положителните резултати от президентските избори във Франция

11:36 | 09.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Калин Георгиев

Еврото отстъпи от върховете, които достигна в ранните часове в понеделник. Въпреки победата на Еманюел Макрон на втория тур на президентските избори във Франция единната валута завърши деня с понижение, след като инвеститорите прибираха печалби от позициите си. Победата на Макрон над Марин льо Пен донесе спокойствие за пазарните участници, които имаха опасения от нов популистки триумф след референдума във Великобритания и избирането на Доналд Тръмп в САЩ през миналата година. В ранните часове на азиатската сесия еврото поскъпна до 1.1024 долара за долар. Спрямо японската йена единната валута достигна годишен връх при 124.58 йени, но в началото на европейската сесия изгуби позиции, отстъпвайки с 0.4 на сто до 1.0953 спрямо зелените пари и до 123.26 спрямо йената.

Джеймс Булард, който е президент на Фед за Сейнт Луис, заяви, че лихвите в САЩ може да останат на сегашните ниски равнища за продължителен период от време поради ниската производителност на труда. Въпреки това той запази прогнозата си за инфлацията, очаквайки в края на годината тя да достигне 2%. На друго мнение е Лорета Местер, президент на Федералния резерв за Кливланд. Според нея "постепенното вдигане на лихвените нива" е правилният път, който трябва да следва Фед. Двамата останаха разделени по въпроса дали слабото представяне на американската икономика през първото тримесечие на годината е временно отклонение или основание за предпазливост. Доларът отчете лек спад спрямо японската валута, поевтинявайки до 112.56, след като през миналата седмица достигна 7-седмичен връх. В същото време доларовият индекс, който измерва изменението на зелените пари спрямо кошницата от шест основни валути, се покачи с 0.2% до 98.812 пункта.

Златото се търгуваше с понижения в началото на новата седмица след положителните резултати от президентските избори във Франция. Благородният метал достигна нива от 1227.45 долара за тройунция. Фючърсите върху среброто също се представиха неубедително, отстъпвайки до 16.315 долара за тройунция. Петролът се покачи на фона на очакванията, че ограничаването на петролните добиви ще се запази до 2018 г. От Русия и Саудитска Арабия са подкрепили идеята, че производството трябва да остане на сегашните нива и през следващата година. В понеделник руският енергиен министър Александър Новак заяви, че петролните добиви трябва да останат на сегашните нива, за да може пазара на черно злато да се ребалансира. На 25 май ще се проведе среща на страните производителки на петрол, на която ще видим дали от ОПЕК ще удължат програмата си с още шест месеца. Черното злато завърши търговията с повишение от 21 цента до 46.43 долара за барел. Сортът Брент се покачи с 30 цента до 49.41 долара.

В САЩ водещите индекси приключиха търговията на зелена територия. S&P500 и Nasdaq достигнаха нови върхове, съответно на 2 399.38 и 6 102.66 пункта. Dow Jones нарасна с 5.3 пункта до 21 012. "Видяхме силно движение след първия тур на изборите във Франция", заяви Фил Орландо, специалист по фондовите пазари. "Пазарът никога не прави едно и също нещо два пъти", допълни още той.

За разлика от Уолстрийт, европейските пазари приключиха търговската сесия с понижение въпреки положителните новини от президентските избори във Франция. Euro Stoxx 50 се понижи с 0.13%, а френският CAC40 отстъпи с почти един процент до 5 383 пункта. Сред водещите индекси единствено FTSE100 успя да завърши с повишение, поскъпвайки с 3.43 пункта до 7 300.86 пункта. Европейският банков сектор изгуби 0.6%, въпреки че в началото на сесията стартира с ръстове. Книжата на всички френски банки се оцветиха в червено като акциите на Societe Generale бяха с най-слабо представяне, губейки 2.5% от стойността си. "Банковите акции се понижиха, но не бива да забравяме, че те се представиха много силно след първия тур на изборите във Франция. Всъщност в края на миналата седмица ценните книжа на Societe Generale се търгуваха на най-високото си ниво от първото тримесечие на 2011 г. насам", заяви Джайсал Патакия, инвестиционен мениджър в Heartwood Investment Management.

Днес икономическият календар е беден откъм събития. Сред по-важните новини, които предстои да видим са данните за търговския баланс, както и индустриалното производство в Германия за месец март. Във Франция предстои публикуване на данните за потребителските цени за април. Прогнозите на анализаторите са инфлацията във Франция да се покачи с 0.1%. За предходния период повишението достигна 0.6% на месечна база.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Отрицателните настроения около австралийския долар продължават да оказват благоприятно въздействие върху двойката. Прогнозата, за покачване на двойката, която публикувахме преди повече от месец постигна, поставените от нас цели. Покрай положителните данни за заетостта на Австралия, предприехме свиване на експозицията, но ефекта на поевтиняващата желязната руда ни позволи да предприемем нови покупки и да възстановим първоначалния обем на експозицията. От сегашна гледна точка, двойката е изправена по-скоро пред консолидация около двете цени, посочени на графиката. Ако сме прави е добре да се търгува прорейнджово.

GBP/NZD

Лирата успя да запише сериозен възходящ импулс срещу слабата новозеландска валута. Ние не очаквахме толкова удължено покачване и не успяхме да извлечем печалба от импулса. Съпротивата около кръглата стойност от 1.9300 ще бъде сериозно препятствие за биковете и всеки, който е купувал двойката, би следвало около тази цена да постави своите таргети за прибиране на печалбата.

GBP/JPY

На 03 май публикувахме: „Лирата успя да се покачи значително и спрямо йената, където в момента тества съпротивата около началото на клиновидната корекция. Около тези локални максимуми може да видим отпускане на ралито. Цялостната картинка около лирата остава сравнително бича и всякакви продажби трябва да бъдат много добре калибрирани, за да успеят да понесат евентуален допълнителен скок при стойността на GBP спрямо кошницата.“

Това беше мнението ни от 3 май, но то се промени през последните няколко дни. Вероятността да видим пробив над локалния максимум, отбелязан с „а“ е голям и за нас ще бъде по-добре да чакаме, навлизане на цената в зоната около 154.00. Лирата е в силна серия, което предполага технически сложни шортове. Поради това, е по-удобно да се чакат дълбоки корекции за покупки, без значение дали двойката ще навлезе в консолидация или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:35 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още