IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се насочиха към активи убежища

Златото поскъпна до най-високото си ниво от 5 месеца, като проби нивото от 1 270.00 долара за тройунция

11:28 | 12.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Златото поскъпна значително вчера, след като от администрацията на Доналд Тръм посочиха, че доказателствата показват със сигурност, че Сирия стои за химическата атака над цивилни по-рано този месец. САЩ обвиниха Русия, че чрез дезинформация се опитва да прикрие химическата атака над цивилното население в Сирия. Целта на Русия според администрацията на Тръмп е да запази на власт Башар Асад.

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън заяви вчера, че Русия трябва да оттегли подкрепата си за Асад, ако иска да има ключова роля в бъдещето на Сирия. Днес вниманието на пазарните участници ще бъде насочено именно към Тилърсън, който е на посещение в Русия и има среща освен със Сергей Лавров, и с президента Владимир Путин. Министър-председателят на Великобритания заяви в официално писмо, че застава зад САЩ и смята, че сега е моментът Русия да бъде убедена, че съюзът ѝ с Асад вреди на страната.

Вследствие на геополитическата нестабилност златото поскъпна до най-високото си ниво от 5 месеца, като проби нивото от 1 270.00 долара за тройунция, достигнато през изминалата седмица. Очакванията са инвеститорите да продължат да се насочват към златото като актив убежище. Активността на борсово търгуваните фондове (ETF) и опциите върху злато също насочват към това. Кол опциите за май показват цена от около 1 300.00 долара за тройунция, като обемът на договорите на тази цена е около 4 000. Ценният метал се търгуваше рано тази сутрин на ниво от 1 274.67 долара за тройунция.

Политическата нестабилност в света се утежнява и от изказването на Доналд Тръмп, който е обяснил на президента на Китай, че търговската сделка със САЩ ще бъде по-изгодна за страната му, ако се разреши севернокорейският проблем. Тръмп написа в Twitter, че Северна Корея „си търси белята“.

Петролът също продължава да поскъпва на фона на политическото напрежение в глобален план. Цената беше повлияна позитивно и от изказване на представители на Саудитска Арабия, които заявиха, че биха подкрепили едно бъдещо удължаване на споразумението от Виена. За скока в цената на суровината има принос и Американският петролен институт (API), който обяви спад в петролните запаси на САЩ с 1.3 млн. барела при очакван ръст от 125 000 барела. Рано днес лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 53.49 долара за барел.

Рисковете, които носи сирийският въпрос, повлияха и на щатския долар, който продължава да бъде под натиск от продажби спрямо кошницата от валути. Еврото и лирата от своя страна намериха подкрепа от по-добри от очакването икономически данни от Германия и Великобритания.

Възможните военни действия спрямо Северна Корея и ударите на САЩ срещу Сирия от миналата седмица, запазиха статута на японската йена, като валута убежище, която поскъпна спрямо зелените пари с 1.19% през изминалия ден.

Еврото също продължава да поскъпва спрямо долара, като днес двойката се търгува на ниво от 1.0617. Вчера единната валута поскъпна с 0.08% спрямо щатския долар вследствие на по-силно от очакваното проучване на германския институт ZEW, показващо нарастване на доверието във водещата европейска икономика през април до 2-годишен връх. Лирата поскъпна с 0.61% спрямо долара след малко по-слаби от очакването данни за инфлацията във Великобритания.

Волатилността при пазара на акции достигна 5-месечен връх през тази седмица. Европейските акции не намериха единна посока през вчерашната търговия, вследствие на породените опасения около ситуацията със Сирия и Северна Корея. UK100 се повиши с 0.23%, докато DAX30 и CAC40 се понижиха съответно с 0.5% и 0.11%. Щатските борси от своя страна затвориха без промяна.

Днес пазарът ще бъде движен от данните за безработицата и възнагражденията във Великобритания, както и от Канадската централна банка, която има заседание за паричната си политика. Цената на черното злато може да бъде раздвижена от администрацията за енергийна информация в САЩ, която днес публикува редовния си седмичен доклад за петролните резерви през предходната седмица.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Вчерашните данни за инфлацията съвпаднаха с предходните рекордни стойности, а това подкрепи лирата на дневна база. Вчера получихме идеална възможност за краткосрочни покупки в рамките на лондонската сесия. Първоначалните впечатления от анализа показваха, че само слаб CPI би бил подходящ за търговия, но след обявяването на данните получихме добър момент при двойката. Задържането на цената над 1.24000 ни даде увереността да купуваме. Въпреки моментния спад при щатския долар допълнителните покупки са неуместни.

AUD/USD

След 3-седмично поевтиняване, двойката достигна първата ключова зона на подкрепа около 0.74727. В четвъртък ще се публикуват данни за заетостта в Австралия. Очакванията са положителни. Прии добри настоящи макроикономически данни, е възможно да видим покачване при двойката. Ще следим отблизо поведението на цената през следващите 3 дни, тъй като е възможно двойката да ни предостави добри възможности за търговия.

През февруари безработицата в Австралия се покачи неочаквано до 5.9%, което беше най-високото ниво от януари 2016 г. Ако увеличението на безработицата бъде коригирано, AUD може да се покачи моментно спрямо кошницата въпреки, че тя е една от пасивните валути в момента. Двойката е в широка консолидация от 2015 г. насам и към момента няма основателна причина, според която да очакваме напускане на диапазона.

GBP/AUD

Положителните данни от вчера подкрепи лирата и получихме нови 200 пипса покачване. Данните за заетостта в Австралия ще бъдат от значение за движението през следващите дни. Положителните данни за AUDUSD са за предпочитане, то при GBPAUD ситуацията е обратната. Слабите данни ще подпомогнат биковете и ще удължат живота на средносрочния възходящ тренд. Ако данните са положителни ще предприемем частично затваряне на дългите позиции, отворени около 1.59680.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още