IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от изминалата седмица

Банковият надзор на ЕЦБ изрази загриженост относно продължаващо високия обем на необслужваните кредити, Тръмп отмени Clean Power Plan

11:49 | 03.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сградата на ЕЦБ. Снимка: pixabay</p>

Сградата на ЕЦБ. Снимка: pixabay

САЩ

Американският министър на транспорта Илейн Чао обяви, че министерството ѝ ще представи още през 2017 г. десетгодишен план за модернизиране на инфраструктурата. Инвестиционната програма ще има обем от един трлн. долара. Това включва според Чао не само модернизацията на транспортната инфраструктура, но също така и областите на „енергията, водата и широколентовия интернет, както и болници за ветерани".

Инвестиционната офанзива беше централна част от предизборната кампания на Доналд Тръмп. Въпреки това от встъпването му в длъжност досега нямаше никакви конкретни планове или информация за периода, в който ще се осъществят те.

В същото време президентът на САЩ подписа укази, свързани с търговията и целящи по-строго събиране на мита върху вноса на стоки, субсидирани от чужди правителства и продавани в САЩ под себестойността си. Тръмп заяви, че указите ще подготвят почвата за "великото възраждане на американските производители".

По-рано през седмицата Тръмп, в присъствието на шефове на компании и миньори, подписа указ, който анулира усилията на президента Барак Обама за борба с климатичните промени и съживява въгледобивната индустрия (т. нар. „Clean Power Plan“), като по този начин на практика се отказва от лидерската позиция на САЩ в международната кампания за ограничаване на опасното затопляне на планетата. Той ясно даде да се разбере, че САЩ не възнамеряват да спазят поетите от предишния президент ангажименти за намаляване на замърсяването с въглероден диоксид, с което превърна отричането на климатичните промени в национална политика.

Американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през последното тримесечие на 2016 година. Това показа третото, ревизирано изчисление на БВП на страната, публикувано в четвъртък. Отбелязан е ръст от 2,1% на годишна база, а предходното изчисление показваше 1,9%. Потреблението допринася най-много за растежа на щатската икономика, като благодарение на него е отчетен и най-големият растеж на вноса в страната за последните две години. 

Мексико

Централната банка на Мексико вдигна за пореден път основния си лихвен процент. Лихвата за доставка на банките със свежи пари вече възлиза на 6,5%. Със затягането на паричната политика Banco de Mexico се опитва да ограничи повишаването на инфлацията и обезценяването на песото.


source: tradingeconomics.com

Турция

По данни на Националното бюро за статистика икономиката на Турция е нараснала през 2016 г. въпреки многобройните терористични атаки и политически вълнения с 2,9% - по-висок ръст от отчетения през предходната година. Особено през последното тримесечие налице е било силно възстановяване след спада през третото тримесечие.


source: tradingeconomics.com

ЮАР

Южноафриканският президент Джейкъб Зума предприе огромно преструктуриране на кабинета и смени почти една трета от министрите си. Между другото той замени и финансовия министър Правин Гордан, с когото отдавна е в противоречиви отношения. Опозицията обяви, че ще внесе искане за вот на недоверие срещу президента. За да мине вотът обаче, са нужни и част от гласовете на депутатите от партията на Зума ANC.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още