IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият ръст в САЩ за последното тримесечие на 2016 г. е ревизиран нагоре

Потреблението допринася най-много за растежа на щатската икономика

14:56 | 31.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Александър Божинов

Американската икономика е нараснала по-бързо от очакваното през последното тримесечие на 2016 година. Това показа третото, ревизирано изчисление на БВП на страната, публикувано в четвъртък. Отбелязан е ръст от 2.1% на годишна база, а предходното изчисление показваше 1.9%. Потреблението допринася най-много за растежа на щатската икономика, като благодарение на него е отчетен и най-големият растеж на вноса в страната за последните две години. Това е поредното предизвикателство пред Доналд Тръмп, който обеща 4% растеж на годишна база, който да бъде постигнат главно чрез намаляване на вноса, или коригиране на търговския дефицит, инфраструктурни проекти и по-ниски данъци. Отчетени са и добри корпоративни печалби за периода, както и покачване в инвестициите в строителство и в бизнеса. Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1.6% за цялата 2016-та, но това е най-слабото представяне на икономиката от 2011-та насам.

Разочароващи бяха и данните от Европа. Индексът на потребителските цени, който е най-използваният измерител на инфлацията, показва забавяне в ръста на цените в Испания и Германия през март. Повечето икономисти очакваха по-слаба инфлация, но забавянето е по-голямо от очакваното. Напоследък доверието на инвеститорите към еврозоната се връщаше, след като видяхме обнадеждаващи данни за покачваща се икономическа активност през последните месеци. Дори станахме свидетели на изказване на управителя на ЕЦБ Марио Драги, в което той изрази оптимизъм по отношение на икономиката и намекна за евентуално преразглеждане на нулевите лихвени нива и количествените улеснения. Повечето анализатори сега са на мнение, че за подобно нещо не може да се мисли в обозримо бъдеще. Формираното разминаване в политиката на Фед и ЕЦБ ще въздейства на търговията все повече, тъй като различията в монетарната политика и в лихвените проценти ще останат, а може и дори да се увеличат. Припомняме, че Фед се насочва към поне 3 лихвени увеличения за годината, а вече видяхме едно през март. В Европа обаче икономическият растеж е слаб и ЕЦБ ще продължи по план с нулевите лихвени равнища и изкупуването на облигации.

Разликата в макроикономическите данните беше добре дошла за долара, който беше допълнително подкрепен от изказванията на членовете на Фед Дъдли и Еванс. Доларовият индекс достигна 10-дневен връх от 100.42 пункта в четвъртък и отвори азиатската сесия в петък с повишение, насочвайки се към седмична печалба от почти 1%. При двойката EURUSD преобладаваше техническата търговия. Нивото от 1.0700 долара за евро, което играеше роля на силна съпротива, беше преминато след икономическите данни. Това доведе до допълнителни разпродажби на еврото и покупки на долара, а двойката достигна най-ниските си стойности от две седмици, търгувайки се около 1.0680 в началото на азиатската сесия в петък. Единната валута отчита понижение от 1.1% за седмицата. Зелените пари започнаха да възвръщат и натрупаните напоследък загуби срещу йената, като достигнаха цени около нивото от 112 йени за долар, или повишение от 0.5% за седмицата.

В последната седмица на първото тримесечие видяхме уверен ръст на Wall Street. В четвъртък Американските акции бяха подпомогнати от икономическите данни, както и от покачващата се цена на петрола. Широкият измерител S&P500 се покачи с 0.3%, а водещ сектор отново беше финансовият, който добави 1%. Енергийният сектор също се представи добре, акциите от сектора записаха повишение от 0.4%. За разлика от S&P500, индексът на сините чипове Dow Jones остана непроменен през сесията. За сметка на това технологичният Nasdaq отново завърши на рекордно високи нива. Той е и големият победител за първото тримесечие на тази година, тъй като е отчел повишение от 11.6% за периода, при 5.4% за S&P500. Банковият сектор, който се покачи с повече от 20% до рекордни върхове след президентските избори, е изтрил 2.8% от стойността си за първото тримесечие на 2017 година.

Цената на петрола се покачи за трети пореден ден в четвъртък, достигайки 3-седмични върхове, след като Кувейт се изказа в подкрепа на допълнителни съкращения в производството на ОПЕК. Последните 3 седмици донесоха несигурност, тъй като видяхме големи и неочаквани увеличения в петролните запаси на САЩ, които сериозно подкопаха усилията на ОПЕК. Американският сорт WTI премина психологическата граница от 50 долара за барел, която би играла ролята на силна съпротива. Видяхме покачване от 84 цента, или 1.7%, до 50.35 долара за барел. Сортът Brent се покачи с 53 цента, или 1%, а върхът за сесията беше на цена от 53 долара за барел.

Златото записа противоречива сесия, след като доларът поскъпна, но икономическата несигурност около Великобритания подсили интереса към благородния метал. Формалното стартиране на процедурата по напускане на ЕС притеснява много инвеститори, а дългите преговори, които се очакват, крият много неизвестни. Това, както и все още криещите риск избори във Франция възвърнаха част от загубите, записани от този традиционен актив-убежище. Спот цената падна с 0.46 цента до 1 246.24 долара за унция. Априлските фючърси са надолу с 8.70 долара, до цена от 1245 долара за унция.

В ранните часове на последния търговски ден за първото тримесечие видяхме добри данни за индустриалното производство на Китай. Производствените индекси са на 5-годишни върхове, което говори само по себе си за състоянието на втората по големина икономика в света. По-противоречиви бяха данните за другата голяма Азиатска икономика, Япония. Потреблението в домакинствата е отчело изненадващо голям спад, забавя се и растежа на потребителските цени. Единствено равнището на безработица, на ниво от 2.8% изненада приятно инвеститорите.

Пред днешния ден ще видим няколко индекса за цената на потребителската кошница и потреблението в еврозоната. Инвеститорите трябва да дадат оценката си, след като в четвъртък видяхме изненадващо слаби инфлационни показатели. Другите по-важни новини от Стария континент се отнасят до текущата сметка на Великобритания, измерител на разликата между внос и износ. Освен това, ще видим и изчисленията за месечния растеж на БВП на страната. По-важните новини от САЩ в петък ще дойдат от изказванията на членовете на Фед Уилям Дъдли и Нийл Кашкари. Напоследък виждаме доста по-уверен тон от централните банкери, както и доста по-единна позиция за паричната политика и бъдещето на щатската икономика.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Стефанов

EUR/USD

Валутната двойка регистрира най-големия си спад за последните три месеца. След достигането на зоната от 1.9000, мечките тласнаха ценовото движение агресивно надолу. Фундаменталната предпоставка за това низходящо движение се разделя на две: от една страна Брекзит е вече факт в Еврозоната, а от друга доларът ни дава индикации, че мечата корекция започва да забавя своето ускорение и има потенциал да възобнови възходящата посока. Вчера по-силните от очакваното данни за БВП за САЩ внесоха красноречив оптимизъм на пазарите. Валутната двойка има чисто техническия потенциал да продължи мечото си движение и да тества зоната на подкрепа от 1.6000.

EUR/AUD

При тази валутна двойка, наблюдавайки 15-минутната времева рамка, показва потенциал за движение надолу. При тест на пълзящата средна, последван от пробив на подкрепата около ниво 1.3953, може да се очаква падане до 1.3914.

EUR/NZD

Анализирайки върху едночасовата времева рамка имаме завършила 5-ца от Вълновата теория и сега се развива нейната корекция, като най-вероятната зона за приключване е между 50% и 61.8% по Фибоначи спрямо импулса. След това е добре да се търсят къси позиции, като потенциалът на евентуалното движение е голям.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още