IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото достигна 3-седмичен връх спрямо долара в петък

Въпреки добрите макроикономически данни за американската заетост доларът не успя логично да покачи стойността си спрямо еврото

11:08 | 13.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Последният ден от миналата седмица се оказа щастлив за единната европейска валута и инвеститорите в нея. Въпреки добрите макроикономически данни за американската заетост, публикувани ранния следобед, доларът не успя логично да покачи стойността си спрямо еврото. Основна причина за това бяха намеците от страна на ЕЦБ за евентуално увеличение на основните лихвени равнища. Американските пазари на акции, от друга страна, възприеха отлично позитивните макроикономически данни, след като и трите основни индекса завършиха на зелена територия. Макар и по-скромна, подобна беше ситуацията и с основните индекси на Стария континент. В началото на новата седмица инвеститорските погледи ще бъдат насочени отново към Франкфурт, където Марио Драги ще направи изявление за паричната политика в 15:30 часа българско време. Само час след това ще се състои гласуване за стартиране на законопроекта за Брекзит в британския парламент. И двете събития обещават бурен пазарен ден, като отново в светлината на прожекторите ще бъде предимно еврото.

Американските власти публикуваха в петък набор от важни данни за заетостта. Водещите две от тях са равнище на безработицата и промяна в неселскостопанската заетост, които по традиция имат най-голям пазарен отзвук. Равнището на безработица в САЩ за месец февруари се оказа точно толкова колкото бе и прогнозата, а именно - 4.7%. Промяната в неселскостопанската заетост от своя страна е сериозна - открити са 235 000 нови места, спрямо прогноза за 196 000. Всичко това по презумпция вещае силен момент за долара спрямо всички основни валути. Този силен момент обаче така и не дойде. Анализаторите коментираха, че поскъпването на долара се е дължало именно на очаквания за силни макроикономически данни и последващо покачване на лихвата от страна на Фед. Сега, когато очакванията постепенно стават реалност, пазарните участници прибират печалбите си.

Новините от ЕЦБ ден по-рано диктуваха пазарните движения до самия край на търговската сесия в петък. Силните американски макроикономически данни не успяха да задоволят инвеститорите и еврото успя да се изкачи до 3-седмичен връх спрямо зелените пари. Двойката поскъпна с 0.85% и достигна търговски връх от 1.06985 долара за 1 евро. Според мнозина пазарни анализатори пресконференцията на Марио Драги от четвъртък негласно носи информация за евентуалното прекратяване на програмата за количествени улеснения в еврозоната. Инфлационният ръст може да се окаже все пак устойчив и плод на цялостен икономически подем. Припомняме, че именно Марио Драги каза в началото на годината, че растящата инфлация в еврозоната е моментна и породена от тогавашните събития около горивата. Драги допълни, че не се намира смисъл програмата за количествени улеснения да спира. Днес ще разберем дали президентът на ЕЦБ ще промени курса на централната банка.

Щатската валута все пак успя да запише ръст от 0.11% спрямо японската йена, като двойката достигна търговско ниво от 115.509 йени за долар през петъчната сесия. Като цяло доларовият индекс стигна дъно за деня при 101.380.

Положителните макроикономически данни от САЩ намериха своя очакван отзвук на пазарите на акции. Трите основни индекса успяха да прибавят печалби и да завършат седмицата на зелена територия. Dow Jones 30 спечели 44.79 пункта или 0.21%, технологичният NASDAQ100 добави 22.92 пункта или 0.39%, а S&P500 спечели 7.73 пункта или 0.33%. Данните за заетостта повлияха положително на основните индекси, но инвеститори и анализатори не влагат нищо повече в тези цифри от това, че те са един прекурсор за евентуално увеличаване на лихвените проценти от страна на Фед. Именно намеците за паричната политика от ЕЦБ и Федералния резерв са новините с най-голямо значение от началото на 2017 г. Специалисти изчисляват вероятността Фед да повиши лихвените нива в сряда вече на 93%.

Европейските пазари на акции също бяха окрилени от силните данни от САЩ с изключение на германския DAX30, който записа спад от 15.21 пункта или 0.13%. Британският FTSE100 спечели 28.12 пункта или 0.38%, докато френският CAC40 11.81 или 0.24%. Началото на седмицата обещава да започне със силна волатилност, породена най-вече от очакваната реч на Марио Драги. Подобни събития винаги вещаят силни движения и в двете посоки на валутните кросове с евро, тъй като инвеститорите се опитват да дешифрират посланието на Европейската централна банка. Ако очакванията за по-затегната парична политика се потвърдят от Драги, логично бихме наблюдавали поскъпване на единната валута. Важно е да споменем обаче, че при доста случаи в последно време движенията са изтъргувани преди самите събития и резултатите от тях. В този ред на мисли с оглед победоносния край за еврото от изминалата седмица, не би било чудно, ако не наблюдаваме подобен или по-рязък ръст през днешния ден.

Другото важно събитие за деня идва от Великобритания, където в парламента ще се гласува законопроект за стартиране на процедурата по Брекзит. Неминуемо подобно събитие ще остави своя пазарен отпечатък, тук обаче е важно да се спомене, че дългата и тромава процедура по излизането на Великобритания от ЕС вероятно няма да държи дълго интереса на инвеститорите. Именно колкото повече едно събитие е разтегнато във времето, толкова по-слабо се отразява на пазарите с изминаването на време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

На 10 март публикувахме мнението, че всякакви положителни данни за трудовия пазар в Канада ще бъдат добър фон за краткосрочни продажби. Двойката реализира отрицателен импулс, но не успя да се задържи достатъчно дълго в негативната територия на мечките. Днес рано сутринта получихме покачване, което показва неопределеността на пазарните участници тук при GBPCAD. Въпреки всичко получихме всичко необходимо в петък за един бърз и успешен „шорт“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 11:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още