IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото остава стабилна, близо до 5-седмично дъно

Причина за слабото представяне на благородния метал е свързана до голяма степен с поскъпването на зелените пари

12:01 | 09.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

След вчерашните данни инвеститорите най-сетне сериозно започнаха да вземат предвид американските петролни запаси. Спадът в цената на петрола, който бе отчетен, е най-големият от повече от година насам, след като правителствена информация показа, че ограниченията в продукцията на страните от ОПЕК и други производители не са достатъчни, за да намалят производството на САЩ. Увеличението в запасите от 8.2 милиона барела беше повече от четири пъти над очакванията. Прогнозите са, че тези стойности могат да се покачат до 9.1 милиона барела на ден. Цената на лекия суров петрол WTI записа спад от 2.86 долара или 5.4% до 50.28 долара за барел, което е най-ниската стойност от 7 декември насам. Сортът Brent поевтиня с 2.81 долара или 5% до от 53.11 долара за барел. По този начин щатският петрол се доближи до психологическото ниво от 50 долара за барел. Според председателя на петролната компания Pioneer Natural Resources Скот Шефилд цената на петрола може да достигне 40 долара за барел, ако страните от ОПЕК не ограничат още повече добивите си.

Вчера щатският долар успя да запази ръста от изминалите дни, след като положителните данни за промяната в заетостта в частния сектор не оставиха никакви съмнения, че Фед ще увеличи основния лихвен процент следващата седмица. Докладът за промяната в заетостта в сряда, изготвян от американската компания ADP, показа 298 000 нови работни места миналия месец, което е най-голямото увеличение от декември 2015 г. насам. Това се оказа много по-голямо от очакванията на икономистите, чиято прогноза беше за ръст от 190 000 работни места. Доларът поскъпна с 0.1% спрямо йената до 114,47 йени за долар, а спрямо еврото се търгуваше на ниво от 1.0537 долара за 1 евро. Доларовият индекс, който измерва стойността на зелените пари спрямо кошница от шест основни валути, достигна ниво от 102.12. Голямата промяна в заетостта в частния сектор изстреля и доходността по щатските държавни облигации. Доходността по 10-годишните ценни книжа достигна 2.583%, което е най-високото ниво от 20 декември насам.

Цената на златото беше сравнително стабилна вчера, търгувайки се близо до 5-седмично дъно, което беше достигнато през търговската сесия във вторник. Причина за слабото представяне на благородния метал е свързана до голяма степен с поскъпването на зелените пари и с предстоящите данни за промяната на заетостта в неселскостопанския сектор, която ще бъде публикувана в петък. Фючърсите върху златото поевтиняха с 1.80 долара или 1% до цена от 1207.60 долара за тройунция.

В сряда британският финансов министър Филип Хамънд представи последния бюджет преди правителството да започне преговорите за излизане от Европейския съюз. Очакваният ръст на икономиката на Обединеното кралство през 2019 г. и 2020 г. се оказа по-нисък в сравнение с данните, представени през ноември. Въпреки това стойностите за 2017 г. бяха променени от 1.4% през ноември на 2% в сряда. Това от своя страна доведе до увеличение в цената на много европейски акции, като една от компаниите, които се представиха най-добре през търговската сесия, бе гигантът Adidas, който записа ръст в цената на акциите си от 9.4%, след като обявен ръст на печалбата от 49.1%.

Германският индекс DAX30 бе сравнително стабилен и записа незначителен ръст от 1.17 пункта до 11967.31 пункта, докато френският индекс CAC40 записа ръст от 0.11% или 5.48 пункта до 4960.48 пункта. От друга страна европейският индекс FTSE100 завърши сесията на червена територия, изтривайки 4.38 пункта до 7334.61 пункта. Американският индекс Dow Jones Industrial Average отчете спад в стойността си от 69.03 пункта, достигайки 20855.73 пункта. Напомняме, че миналата седмица той успя да достигне рекордни стойности, преминавайки поредна психологическа граница от 21 000 пункта. Друг американски индекс, който завърши деня със загуби, е S&P 500, търгувайки се на цена от 2362.98 пункта в края на търговската сесия.

По-важни новини през днешния ден, които ще повлияят върху пазара, са данните за основния лихвен процент и пресконференцията на ЕЦБ. Очаква се основният лихвен процент в еврозоната да остане непроменен на 0.00%, което означава, че най-вероятно ЕЦБ ще продължи да се придържа към сегашната си политика, свързана с активна намеса на пазарите на държавни облигации. Другата важна новина от деня е свързана със седмичните данни за молбите за помощи за безработни от САЩ. Новината отразява безработните, които за първи път се регистрират за обезщетение в бюрата по труда. Когато молбите за помощи са по-малко от очакваното, то обикновено влиянието върху валутата е положително. Тази седмица очакванията са броят на молбите да бъде 239 000, като миналата седмица молбите бяха 223 000. Това от своя страна може да доведе до негативен ефект върху щатската валута.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/CAD

Днес в 15:30 часа инвеститорите ще насочат вниманието си към изявлението на Марио Драги в търсене на по-голяма яснота около стабилността на еврозоната, както и за бъдещата монетарна политика на централната банка. Очаква се еврото да се раздвижи. Ако продавачите надделеят, двойката ще тества подкрепата между двете цени, посочени на графиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още