IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът поскъпна спрямо паунда в сряда до най-високото си ниво от януари

Спрямо единната европейска валута доларът прибави 0.5% и достигна до 1.0521 долара за 1 евро

10:25 | 02.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Михаил Дечев

Началото на месец март беше белязано с рекорди на международните финансови пазари. Доларът достигна 7-седмичен връх след коментари от Фед. Американската валута записа ръст спрямо кошница от валути, сред които бяха и еврото, йената и британският паунд. Силен бе денят и за американските индекси, като всички погледи бяха насочени към Dow Jones, който само преди няколко месеца достигна рекордно ниво от 20 000 пункта, а в сряда се изстреля до 21 115 пункта. Бичите нагласи не пропуснаха и Европа, където най-значимите индекси завършиха търговската сесия на зелена територия. Силни макроикономически данни от САЩ, изказването на Фед и първата реч на Тръмп пред Конгреса бяха събитията от решаващо значение за бурното пазарно начало на месец март.

Доларът достигна невиждани от почти 2 месеца висини спрямо шест основни валути. Регистрираният усреднен ръст от 0.8% спрямо тези валути е най-висок от 11 януари насам. Затягането на паричната политика на САЩ изглежда все по-вероятно с всеки изминал ден според ръководните лица в борда на Фед. Подобни изказвания нямаше как да не се отразят положително за зелените пари и пазарът не закъсня. Доларът поскъпна с 1.05% спрямо японската йена и докосна 2-седмичен връх от 114.04 йени за 1 долар. Спрямо единната европейска валута доларът прибави 0.5% и достигна до 1.0521 долара за 1 евро. Възход бе регистриран и спрямо британския паунд, като достигнатото търговско дъно за двойката GBPUSD, беше около 1.2300 долара за 1 паунд, което се случва за първи път от януари насам. Гореспоменатите събития породиха интересни прогнози от страна на фючърсните инвеститори. Последните вече определят вероятността за покачване на лихвите в САЩ през март до 69%, като само ден по-рано вероятността беше 35%. Новините от Фед засенчиха донякъде речта на новоизбрания президент Тръмп и изместиха фокуса върху засилващата се американска валута. Не такъв беше случаят обаче при американските и европейски индекси.

Индексите на американските пазари, привикнали със силните изминали седмици, не разочароваха инвеститорите и днес. В светлината на прожекторите беше отново индексът на сините чипове – DOW Jones. Dow се покачи с 303.31 пункта или 1.46%, за да достигне до абсолютния рекорден връх от 21 155.55 пункта. Положителни бяха сесиите и за другите два основни американски индекса. Технологичният NASDAQ нарасна със 78.59 пункта или 1.35%, за да завърши на 5 904.03. S&P 500 регистрира 1.37% ръст, което представлява покачване с 32.32 пункта до 2 395.96. Масовото мнение на анализатори и инвеститори е, че именно позитивният тон от речта на Доналд Тръмп е разковничето зад това пазарно рали. Макар и споменатата данъчна реформа да бе лишена от специфики, цялостната концепция за възраждане на американската икономика се оказа напълно достатъчна да засили бичия тренд.

На европейските пазари на акции също цареше оптимизъм през цялата търговска сесия. Речта на Тръмп и положителни данни относно печалби диктуваха позитивното пазарно поведение в сряда. Трите основни индекса на Стария континент успяха да завършат търговската сесия на зелена територия. Британският FTSE100 приключи с ръст от 1.64%, германският DAX30 се покачи с 1.97%, а пък френският CAC40 добави завидните 2.10%. Дългогодишните инвеститори и наблюдатели на пазарите на акции знаят, че съществува ефект на преливане на крайните резултати между различните търговски сесии по света. Това може да покаже магнитуда на взаимната зависимост в глобалната икономика.

През днешния ден най-важни за пазарите новини ще дойдат от Великобритания и Северна Америка. Около обяд ще бъдат публикувани данни за на бизнес активността в строителния сектор на Острова. За инвеститорите, следящи британската валута и нейните кросове, новините ще бъдат от специално значение. Индексът е показател за мениджърските нагласи и анализи на нивото на заетостта, нивото на производителността, нови поръчки, доставки в сектора. Именно поради факта, че обикновено ръководните лица във всеки бизнес получават информация първи, този индекс е от такава важност за трейдъри и анализатори. Очакваната стойност е 52.2, каквато бе и миналата. Припомняме, че стойност над 50 е показател за ръст в индустрията и следователно би трябвало да има положителен ефект върху лирата.

Инвеститорите в канадски долари ще насочат погледите си към данните за БВП на Канада, изчислени на месечна база от канадското бюро по статистика. Прогнозите за ръст от 0.3% са с 0.1% по-малко от стойността през изминалия месец.

Може би най-очакваните данни за деня ще дойдат от САЩ, където Министерството по труда ще публикува седмичните данни относно безработицата в страната. Молбите за помощи за безработица са показател за броя на безработните в икономиката. Изменение при този индикатор обикновено служи като барометър илюстриращ стабилността и ефективността на американския трудов пазар. Очакваните стойности са за около 234 000 молби, с 1 000 по-малко от изминалия месец. При евентуални по-ниски стойности пазарното отражение на американската валута би следвало да е положително.

Денят обещава да е интересен особено за следящите САЩ, Великобритания и Европа, където в последно време се наблюдава известен популистки превес над макроикономическите данни при реакциите на пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Вчера публикувахме: „[…] Двойката към момента не се движи адекватно според фундаменталния контекст, което я прави неефективна за търговия. Ще наблюдаваме изявлението на Канадската централна банка утре в 17:00 часа, както и данните за БВП на 2 март. Много е възможно тези две събития да конкретизират движението на двойката за следващата седмица.“

Ето, че цената ни изненада. Точно, когато изгубихме търпение, в очакване на достатъчно рязък импулс във възходяща посока, долара поскъпна адекватно спрямо Лунито. Днес в 15:30 ще бъдат публикувани данни за БВП за Канада. Събитието има потенциал да засили допълнително бичия момент, но не бива да прибързваме, нужна е корекция, за да се купува.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:08 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още