IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заради подновения апетит за риск се очаква златото да продължи да поевтинява

Ценният метал днес продължава спада си вследствие на засиленото търсене на щатски долари и акции

13:46 | 30.01.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

В петък щатският долар достигна до едноседмичен връх спрямо японската йена до 115.07 йени за долар. Поскъпването на долара се получи въпреки рязкото забавяне на икономическия растеж на САЩ до 1.9% на годишна база при очакван ръст от анализаторите от 2.2%. Това е знак за огромните трудности, пред които е изправена администрацията на Тръмп в опитите си да ускори растежа.

Нарастването на потребителските разходи и увеличеното строителство на жилища спомагат най-много за достигнатия растеж. Основният проблем за икономическия растеж през последното тримесечие е нетният износ, който се е свил с 4.3% на годишна база, докато вносът е нараснал с 8.3%. Стоките за дълготрайна употреба също записаха понижение с 0.1 процентен пункт, достигайки 0.5% на месечна база. Към стоките за дълготрайна употреба се отнасят стоки, които могат да бъдат използвани повече от 3 години. Имайки предвид, че поръчките на стоки оказват влияние върху действителното производство, стойностите им могат да се смятат за отлична прогноза за производителността на САЩ.

Златото днес продължава спада си вследствие на засиленото търсене на щатски долари и акции. Ценният метал днес се търгува на ниво от 1 189.60 долара за тройунция, като очакванията на инвеститорите са златото да продължи да поевтинява след върналия се риск апетит при инвеститорите. В петък лекият суров петрол сорт WTI записа понижение до 53.08 долара за барел, след като отново пречка за поскъпването на черното злато се оказа изказването на Тръмп, че ще да прекрати зависимостта на САЩ от вноса на горива, като увеличи производството в страната.

Европейските борсови индекси записаха червена сесия в петък в очакване на срещата между Тереза Мей и Доналд Тръмп. Германският DAX30 се понижи до 11 807.55 пункта, френският САС40 спадна с 0.6% до 4 838.30 пункта. Най-слабо представилият се сектор в Европа бе автомобилният, след като акциите на компаниите от сектора тръгнаха надолу след изявлението на Тръмп, че ще наложи мита при внос на автомобили в САЩ. Червената вълна заля и пазарите зад Океана, като спадът на акциите на Chevron и Microsoft доведе до понижение на Dow Jones до 20 088.95 пункта. Забавянето в ръста при БВП на САЩ доведе до допълнителен натиск върху индексите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Двойката поевтиня според очакванията ни. Данните за инфлацията се оказаха по-слаби от очакваното и австралийският долар бе подложен на натиск. Споделихме очакванията си за австралийския като потенциален инструмент за скъсяване: „Двойката достигна целта при 1.010 и незабавно се оттласна. За момента двойката остава неутрална без ясно изразен тренд. Всякакви покачвания над 1.010 ще отслабят силите на купувачите. Утре рано сутринта ще бъдат публикувани данни за инфлацията в Австралия. Ако данните са по-слаби от очакваното има голяма вероятност двойката да се върне в зоната около 0.9853.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:26 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
sssaaa
преди 7 години
Е нали трябва да има балами.... ако всички са ориентирани правилни, то тогава няма кой да печели и ще се наруши "равновесието" 1% от световното население да разполага с повече финансови средства спрямо останалите 99% от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
raul_castro
преди 7 години
Глупости на търкалета. Световната несигурност расте с всеки изминал ден и много хора ще изпищят. Особено такива, които вярват в борсовия балон и щуротиите за възхода на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още