IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението на ЯЦБ не доведе до сериозни движения при йената

Зелените пари продължиха да поскъпват и спрямо еврото, като двойката EURUSD се търгува на ниво от 1.0387 долара за евро

11:45 | 20.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Тази нощ Японската централна банка запази основния си лихвен процент на отрицателна стойност от 0.10%, което бе очаквано от пазарните участници и не доведе до сериозни движения при кросовете на йената. Отрицателната лихва в Япония и повишаването на лихвата от страна на Фед, продължават да подкрепят двойката USDJPY. Рано тази сутрин тя се търгува на ниво от 117.84 йени за долар. Освен от липсата на промяна в парична политика на Япония щатската валута бе подкрепена и от изказването на гуверньора на Фед Джанет Йелън пред завършващия випуск на университета в Балтимор, че пазарът на труда в САЩ е в най-доброто си състояние от 10 години насам. Йелън допълни, че предизвикателствата пред страната остават поради по-бавния растеж на икономиката в сравнение с предишни периоди.

Зелените пари продължиха да поскъпват и спрямо еврото, като двойката EURUSD се търгува на ниво от 1.0387 долара за евро, въпреки добрите данни от Германия. През вчерашния ден индексът за бизнес доверието се повиши до 111.0 пункта. Прогнозите на анализаторите бяха за повишение до 110.6 пункта. Голяма вина за повишаването на индекса има точно поевтиняващото евро, благодарение на което търсенето на германски промишлени стоки се увеличава през последния месец.

На пазарите на суровини петролът продължава да набира сила след корекцията, която се случи през изминалата седмица. Вниманието на пазарните участници тази седмица ще бъде насочено към петролните запаси на САЩ в четвъртък. Лекият суров петрол сорт WTI приключи изминалия ден със сериозен ръст до 53.07 долара за барел.

Европейските борсови индекси приключиха изминалия ден на червена територия, като германският DAX30 се понижи до 11 400.55 пункта. Акциите на Deutsche Bank повлияха на индекса, като се понижиха с 4.4% след публикуването на новина, че от банката ще платят 37 млн. долара на американското правителство. Индексите в САЩ от своя страна приключиха с ръстове, като широкия S&P500 се повиши до 2 264.77 пункта след доброто представяне на сектора на недвижимите имоти.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Доларът поскъпна слабо след вдигането на лихвата, но последвалото рали добави още един импулс към двойката. Възходящото движение от нивото при 100 йени за долар е преразтеглено и най-вероятно ще видим консолидация. Към момента не очакваме корекцията да е дълбока, а по-скоро продължителна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:21 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още