IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар прекъсна 10-дневната си печеливша серия

Част от пазарните участници започнаха да прибират натрупаните по-рано печалби

11:46 | 22.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар загуби почва в първия ден на новата седмица, след като част от пазарните участници започнаха да прибират натрупаните преди това печалби. Очаква се консолидация на пазара тази седмица и заради Деня на благодарността в четвъртък в САЩ, когато пазарите няма да работят. Зелените пари отстъпиха с 0.16% спрямо кошницата от валути, като най-сериозен спад записаха спрямо лирата. Британският паунд поскъпна с 1.23% спрямо долара, като днес се вижда леко понижение при двойката GBPUSD до ниво от 1.2472 долара за паунд. Така бе прекъсната 10-дневната серия на поскъпване при долара.

Европейската валута също записва леко понижение днес спрямо щатския долар, след като вчера записа ръст от 0.40%. В понеделник президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви по време на своя годишен доклад пред Европейския парламент, че банката трябва да запази сегашното си ниво на парична подкрепа, с което да върне инфлацията до целевото ниво от 2%.

В понеделник петролът достигна до 3-седмичен връх заради по-слабия долар и все по-вероятното сключване на сделка за ограничаване на добива от страна на ОПЕК. Лекият суров петрол сорт WTI се покачи с 3.94% до 48.63 долара за барел, като днес се очаква да започне заседанието на специалната комисия на ОПЕК, който ще обсъди пътната карта по замразяване на добива. Срещата със страните извън картела, включително Русия, ще се проведе на 28 ноември. Основните пречки за постигане на съгласие в картела са позициите на Иран и Ирак. Според тези две страни ОПЕК невярно оценява добива на страните. Бразилия и Казахстан, участващи в преговорите на страните извън картела, заявиха, че не са готови да съкращават добива си. През изминалия ден президентът на Русия Владимир Путин заяви, че има голяма вероятност сделката за ограничаване на производството на черно злато да се случи на 30 ноември. Русия е готова да направи всичко, което партньорите на страната от ОПЕК очакват.

Индексите в Европа приключиха на зелена територия, след получилия се ръст в цената на петрола и изказването на президента на ЕЦБ Марио Драги. Германският DAX30 се повиши с 0.2% до 10 704.35 пункта, а френският САС40 се покачи до 4 544.00 пункта. Щатските борсови индекси също бяха подкрепени от скока в цената на петрола и записаха рекордни върхове. Индустриалният Dow Jones се покачи с 0.5% до 18 950.45 пункта, след като акциите на технологичните гиганти IBM и Apple се покачиха съответно с 1.5% и 1.54%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

След волатилните движения покрай президентските избори в САЩ двойката се балансира около зоната на подкрепа. Дългите позиции, при които затворихме голяма част около върха на шипа, остават валидни и чакаме ново поскъпване. Останалият малък обем покупки, след свиването на експозициите, ще затворим, само ако се промени нещо съществено в общата картинка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:48 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още