IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларовият индекс достигна 14-годишен връх

Най-сериозни загуби спрямо зелените пари записа австралийския долар, който се понижи с 1.05% през изминалия ден до 0.7490

13:58 | 17.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар достигна 14-годишен връх спрямо кошницата от шест основни валути в сряда. За поскъпването на зелените пари имат вина започналите разпродажбите на световните дълговите пазари след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Това доведе до ръст на доходността на американските облигации. Най-сериозни загуби спрямо зелените пари записа австралийския долар, който се понижи с 1.05% през изминалия ден до 0.7490, като днес натиска върху Озито продължава. Дори по-слабите данни, идващи през изминалия ден от щатската икономика, не спряха ръста при долара. Производствените цени в страната останаха без промяна през изминалия месец при очаквания за ръст от 0.3%, което показва, че инфлацията се затруднява да набере сила. Все пак на годишна база се забелязва ръст от 0.8%, което е най-рязкото повишение от декември 2014 г.

Британският паунд също спря поскъпването си спрямо щатския долар въпреки понижението на безработицата в Обединеното кралство до 11-годишно дъно при 4.8%. Добрите данни за безработицата в страната показват, че Великобритания успя да издържи на шока предизвикан от Brexit.

На стоковите пазари разпродажбите при златото се забавиха и ценният метал успя да се задържи на ниво около 1 230.00 долара за тройунция. Лекият суров петрол от своя страна продължи поевтиняването си, след като Министерството на енергетиката на САЩ излезе с информация, че петролните запаси в страната са нараснали с цели 5.3 млн. барела при очакване за ръст от 0.4 млн. барела. Лекият суров петрол сорт WTI записа спад от 0.52% до 45.44 долара за барел, като вниманието на инвеститорите тази седмица ще бъде насочено към срещата на Русия и страните членки на ОПЕК на конференцията в Доха в петък. Очаква се да бъдат дискутирани въпросите свързани с намаляването на добива, а окончателното решение ще бъде взето и оповестено на 30 ноември във Виена.

Европейските борсови индекси записаха понижения. Няколкото сесии на силен ръст накараха част от инвеститорите да приберат натрупаните печалби. Германският DAX30 отчете спад с 0.7% до 10 655.35 пункта, следван от лондонския UK100, който изгуби 0.6% до 6 751.80 пункта, вследствие на свиването на строителния сектор във Великобритания. Индексите зад Океана също приключиха на червена територия, вследствие на силен спад във финансовия сектор. Индустриалният Dow Jones записа спад с 0.3% до 18 863.45 пункта след понижение в акциите на Goldman Sachs.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

Днес между 11:30 и 14:00 часа ще бъде волатилен времеви интервал за лирата. Английската централна банка ще обяви решението си за лихвения процент и ще публикува доклад за инфлацията. В последно време икономическите показатели за Острова са положителни като се забелязва тенденция в показатели като БВП, заетостта, както и за инфлацията. На 18 октомври потребителските цени достигнаха 1.0% на годишна база. Много малко вероятно е да видим промяна в монетарната политика. Ако сме прави, лирата може да поскъпне в рамките на лондонската сесия спрямо кошницата. Двойката GBPCAD за момента се явява като най-подходящ инструмент за купуване на паунд. Вчерашните разочароващи данни за петрола подложиха на натиск и канадската валута. В контекста на поевтиняващия канадски долар всякакво поскъпване на лирата ще бъде добра възможност за краткосрочни сделки.

EUR/USD

Двойката се понижи до 1-годишно дъно, доближавайки солидна зона на подкрепа, формирана около 1.0500. Рязкото поевтиняване през последните дни има потенциала от една страна да затвърди дългосрочния низходящ тренд, но от друга страна създава предпоставки за корективни движения във възходяща посока. В случай, че цената се отблъсне очертаната на графиката зона на подкрепа, можем да очакваме корекция до около 1.0850.

AUD/USD

Преди около седмица цената проби възходящата тренд линия. В допълнение можем да отбележим, че двойката се търгува под двете пълзящи средни. В краткосрочен план, може да се очаква тест на нивото 0.7373, а при евентуален пробив на посоченото ниво може да станем свидетели и на по-сериозно поевтиняване до нива от порядъка на 0.7132.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още