IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският долар се търгува със сериозен спад спрямо щатския

Тази сутрин австралийският и новозеландският долар записаха понижения с около 1% вследствие на няколкото труса, регистрирани в близост до Нова Зеландия

11:50 | 14.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Щатският долар продължи поскъпването си в петък спрямо кошницата от шест основни валути. В края на седмицата доларът поскъпна с 0.28% спрямо основните си конкуренти. Рано тази сутрин австралийският и новозеландският долар записаха сериозни понижения с около 1% вследствие на няколкото труса, регистрирани в близост до Нова Зеландия с магнитуд около 7 и над 7 по скалата на Рихтер. Премиерът на страната Джон Кийн заяви, че щетите се оценяват на стойност около 2 млрд. долара. Тази сутрин кивито се търгува със сериозен спад спрямо щатския долар около нивото 0.7086.

Еврото също записа нови дъна днес, като се търгува малко под ключовото ниво от 1.0800, като след две седмици ще се проведе референдум в Италия, който може да доведе до допълнителни разпродажби при еврото. Министър-председателят на Италия Матео Ренци заяви, че ще подаде оставка, ако организирания от него референдум за намаляване броя на сенаторите в страната и ограничаване на Горната камара на парламента не успее.

Златото се срина с около 40 долара в края на изминалата седмица, като проби ключовото ниво при 1 250.00 долара за тройунция, след като заместник-гуверньора на Фед Стенли Фишер посочи, че централната банка е достигнала поставените си цели за пълна заетост и ценова стабилност. Фишер допълни, че доводите за премахване на разхлабената парична политика, водена от Фед, са доста силни. След изказването на Фишер инвеститорите се насочиха към по-рискови активи и продължиха да разпродават златото и днес, като ценният метал се търгува на ниво от 1 225.20 долара за тройунция. Златото имаше тежка седмица, след като се търгуваше в широки граници от над 100 долара за пръв път от февруари месец тази година.

Петролът беше другата суровина подложена на сериозни разпродажби през изминалата седмица. Това се случи, след като от ОПЕК съобщиха за ръст на петролното производство през октомври с 240 000 барела на ден до рекордно ниво от 33.64 млн. барела дневно. Днес лекият суров петрол сорт WTI продължава да се намира под натиск, като се търгува на ниво от 43.44 долара за барел.

В петък европейските борсови индекси приключиха на червена територия, вследствие на силен спад от страна на компаниите от сектора на здравеопазването, следвани от акциите на компаниите от петролния сектор поради ниската цена на черното злато. Френският САС40 се приключи търговията на ниво от 4 495.80 пункта следван от лондонския UK100, който поевтиня с 1.4% до 6 730.50 пункта. Щатските борсови индекси приключиха при разнопосочна търговия, като широкият S&P500 записа спад до 2 163.67 пункта, а индустриалния Dow Jones приключи с ръст от 0.2% до 18 843.95 пункта и така приключи най-силната си седмица от 2011 г. насам.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/GBP

На 4 октомври публикувахме следния коментар: „Графиката тества ниво на съпротива от висок порядък. Все още не е отпаднал сценарият за по-дълбоко поевтиняване при двойката. Към момента би било по-добре да видим пробив на съпротивата и именно тогава да търсим подходящи нива за краткосрочна продажба.“

На 17 октомври получихме нужния пробив и коментирахме: "Пробивът, от който се нуждаехме вече е факт и сега ще търсим подходящ момент за продажби. Фактор за взимането на решение ще бъде пресконференцията на ЕЦБ в четвъртък.“

Изявлението на ЕЦБ бе пасивно, което подложи на моментен натиск еврото, но не беше достатъчно категоричен тонът, за да се отваря позиции. От друга страна поредицата от силни данни за Великобритания и решенията на Английската централна банка бяха повече от достатъчни, за да ни убедят да продаваме EURGBP.

Коментарът на 3 ноември, беше следният:: „[…]В последно време икономическите показатели за Острова са положителни като се забелязва тенденция в показатели като БВП, заетостта, както и за инфлацията. На 18 октомври потребителските цени достигнаха 1.0% на годишна база. Много малко вероятно е да видим промяна в монетарната политика. Ако сме прави, лирата може да поскъпне в рамките на лондонската сесия спрямо кошницата […].

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още