IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар поскъпва уверено

Понижението в молбите за помощи за безработни и неочакваният ефект Тръмп повишиха цената на долара

12:27 | 11.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Изненадващо за инвеститорите, молбите за помощи за безработни са намалели през миналата седмица с 11 000 до 254 000 молби. Това е най-ниското ниво на този показател от 4-ри седмици насам. Икономистите очакваха ръст за пореден път в молбите за безработни, но останаха разочаровани, след като данните за седмицата до 28 октомври също останаха без ревизия. Щатската валута бе окрилена през изминалия ден и от оптимизма, обзел пазарните участници след спечелените от Тръмп президентски избори в САЩ. Инвеститорите започнаха да акцентират върху предизборните обещания на новия президент в подкрепа на икономическия растеж в САЩ. Президентът на Фед за Сейнт Луис Джеймс Булард заяви, че критиките на Тръмп към централната банка нямат потенциала за започване на война между него и институцията. Булард не очаква Фед да смени политиката си след встъпването в длъжност на новия президент през януари.

Доларът записа ръст от 0.29% спрямо кошницата от шест основни валути. Валутата записала най-голям спад спрямо зелените пари, бе японската йена, която загуби около 1.1%. Двойката приключи деня на ниво от 106.80 йени за 1 долар. Единствената валута, която вървеше против тренда през изминалия ден, бе британският паунд, който се повиши спрямо долара с 1.2% до 1.2550, като ръстът при двойката GBP/USD продължава и днес.

Очакванията за поемане на една позитивна фискална политика от страна на Тръмп и подобрението на щатската икономика причиниха спад в цената на златото. Ценният метал записа сериозно движение и в двете посоки в рамките на три дни, като пропадна от над 1 330.00 долара за тройунция до 1 256.50 долара за тройунция през днешния ден. Петролът също продължи да поевтинява, като през изминалия ден цената на черното злато спадна с 1.35% до 44.40 долара за барел, вследствие на рекордния добив на петрол, достигнат през октомври от страните членки на ОПЕК. Към момента инвеститорите очакват цената на петрола да спада, освен ако не бъде взето крайно решение за замразяване или намаляване на производството на 30 ноември във Виена. Към момента само министърът на енергетиката на Иран заяви, че остава позитивен относно подписването на споразумение между производителките на петрол. През изминалата седмица петролните запаси на САЩ са скочили с 2.43 млн. барела на ден до 485 млн. барела на седмица, което допълнително натежа на цената.

Европейската борсови индекси затвориха на червена територия вследствие на спада на акциите на компаниите от сектора на услугите с около 4%. Лондонският UK100 записа най-голям спад сред европейските индекси с 1.2% до 6 823.00 пункта, като на индекса натежа енергийния сектор. Щатските борсови индекси приключиха от своя страна на зелена територия, като индустриалния Dow Jones се повиши с 1.2% до 18 835.95 пункта, след скока на акциите на Goldman Sachs с около 4%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

Двойката се очертава да бъде подложена на натиск през ноември. Очакваното решение на (НЦБ) ще успокои поскъпването на местната валута. Така или иначе новозеландският долар е твърде скъп спрямо кошницата. Дори чисто технически, според нас кивито е изправено пред корекция. Инфлацията продължава да бъде ниска за Нова Зеландия. Скъпото киви, заедно с ниската глобална инфлация, със сигурност създава проблеми за икономиката на Нова Зеландия. Това създава предпоставки за принудително обезценяване на NZD спрямо кошницата от валути. В същото време щатският долар остава стабилен в очакване покачването на основния лихвен процент през декември. Технически погледнато на седмична графика имаме необходимото поскъпване при двойката, за да търсим продажби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още