IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите остават под влиянието на президентските избори в САЩ

Оневиняването на Клинтън от страна на ФБР повлия позитивно на долара в ранните часове на днешната търговия

12:04 | 07.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Директорът на ФБР Джеймс Коми изпрати ново писмо до Конгреса, в което уведомява, че бюрото не променя становището си от юли по отношение на разследването срещу бившия държавен секретар и кандидат за президент Хилари Клинтън. Коми посочи, че ФБР прекратява разследването срещу Клинтън, което бе подновено след появата на нови данни, за които се предполагаше, че може да имат връзка с проверката на частния сървър на бившата първа дама. Писмото на Коми бе изпратено в неделя, което повлия позитивно на долара в ранните часове на днешната търговия. През изминалата седмица зелените пари записаха отчетливи спадове спрямо кошницата от шест основни валути.

В края на миналата седмица щатската валута беше подложена на разпродажби вследствие на несигурността около президентските избори в страната и спадът в неселскостопанската заетост в страната до 161 000 работни места. Прогнозите на анализаторите бяха за ръст от 175 000 работни места, но ревизирането на данните от предходните два месеца с общо нови 44 000, показа стабилно представяне на трудовия пазар. Данните все пак се очаква да подкрепят повишението на основния лихвен процент в САЩ. Това бе заявено и от вицепрезидента на Фед Стенли Фишер, който посочи, че пазарът може да преизпълни целите, които Фед си постави касаещи инфлацията и безработицата в страната.

Несигурността около изборите подкрепяха пазара на злато през изминалата седмица, като ценния метал записа повишение от 0.36% в последния ден от седмицата. Очаква се пазарните участници да продължат да търсят златото, като актив-убежище в случай, че изборния ден в САЩ донесе сътресения на пазара. Другата суровина, предпочитана за търговия от страна на инвеститорите - петролът, продължи своя спад.

Слуховете, че Саудитска Арабия ще повиши производството си, ако не успее да постигне споразумение с другите производителки на петрол във Виена в края на месеца. Същевременно нефтените платформи в САЩ са се увеличили с 9 до 450 броя, което е най-високото им ниво от февруари месец насам. Днес лекият суров петрол сорт WTI се търгува на ниво от 44.65 долара за барел.

Европейските пазари приключиха изминалата седмицата със спадове, породени от несигурността около изборите в САЩ и спада на петрола. Германският DAX30 се понижи с 0.4% до 10 205.35 пункта, след спада на акциите на Commerzbank вследствие на лошия финансов отчет на банката за третото тримесечие. Индексите зад Океана също приключиха на червена територия, като широкият S&P500 спадна с 0.4% до 2 085.48 пункта, което беше 9-то поред понижение на индекса и най-дългото такова от 1980 г.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/TRY

Юли месец публикувахме идея за покупка на щатски долари срещу турска лира. Коментарът ни бе следният: „Турската лира се обезцени спрямо щатския долар за пореден път, след като тества зоната на подкрепа около 2.87713. Заплахите срещу парламента и опитът за преврат срещу турския президент Ердоган оказаха сериозен натиск върху местната валута. Въпреки че през последните месеци двойката се търгува на рекордно висока цена, потенциалът за още един импулс е значителен. На графиката, чисто технически, имаме формирана тренд потвърждаващ триъгълник със своите „A, B, C, D и E” вълни, което служи като подкрепа на очакваното от нас допълнително поскъпване.“

На 25 юли актуализирахме сценарият за поскъпване на двойката: „[…]Потенциалът на двойката за поскъпване е значителен, но първо трябва да видим корекция, за да отворим дълги позиции. В момента имаме локален максимум – предел на импулс и всяко прибързано купуване носи риск да се позиционираме по-моментните върхове.”

След коментарът на 25 юли цената коригира достатъчно дълбоко, получихме възможност да купим два пъти на все по-добра цена. Днес поскъпването до 3.15811, цел поставена от нас още преди 4 месеца, е факт. На трети ноември инфлацията в Турция достигна 5-месечно дъно, което даде финалния тласък на цената в наша посока. С достигането на 3.15811 лири за щатски долар приключи една дългосрочна търговска идея с уморително менажиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:32 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още