IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар не бе повлиян позитивно от изявлението на Фед

Зелините пари продължиха спада си спрямо кошницата от валути, като главна причина за това е разследването около Хилъри Клинтън

13:24 | 03.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Очаквано, Фед остави лихвените равнища по федералните фондове на ниво от 0.50%. Централните банкери по традиция не се наеха да предприемат действия преди президентските избори в САЩ на 8 ноември. За оставане на лихвата на настоящите ѝ нива са гласували 8 от членовете на Комисията за отворения пазар към Фед. В същото време за вдигане на лихвените нива с 0.25% са гласували 2-ма от членовете на комисията - председателят за Канзас Сити Естер Джордж и Лорета Местер, председател на банката за Кливланд. От централната банка изразиха мнение, че инфлацията в САЩ ще се ускори, което навежда на мисълта, че все пак може да видим повишение на лихвата през декември.

Щатският долар не бе повлиян позитивно от изявлението на Комисията за отворения пазар и продължи спада си спрямо кошницата от валути, като главна причина за това е разследването около Хилъри Клинтън. Зелените пари не намериха подкрепа и от намалението на разкритите нови работни места в частния сектор на САЩ за месец септември. Предходната оценка на ADP бе за 202 000 работни места, като през месец октомври индексът отчете спад до 147 000 работни места. Това е най-слабият ръст от пет месеца насам. Тенденцията от последните месеци за забавяне на растежа при разкриването на нови работни места се запазва.

След като във вторник Американския петролен институт отчете ръст в запасите на петрол на САЩ с 9.3 млн. барела, в сряда Администрацията за енергийна информация на САЩ отчете повишение с 14.4 млн. барела. Това повлия негативно на цената на черното злато, което след излизането на новината пропадна до 44.95 долара за барел. Върху суровината продължават да оказват натиск и съмненията за постигане на споразумение между производителките на петрол на срещата на ОПЕК във Виена в края на този месец. Министърът на петрола на Нигерия посочи, че страната му е достигнала капацитет от 2.1 млн. барела петрол на ден, а Либия в същото време е удвоила производството си от септември месец насам.

Спадът в цената на петрола повлия негативно на европейските борсови индекси, които приключиха със загуби. Германският DAX30 спадна с 1.4% до 10 376.85 пункта, следван от френския САС40 с 1.24% до 4 414.00 пункта. Оставянето на лихвените нива не променени от страна на Фед и спада в цената на черното злато доведе до червена вълна и на щатските борси. Широкият S&P500 записа най-продължителната си серия на спад от 5 години, като приключи деня на ниво от 2 097.42 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Днес между 11:30 и 14:00 часа ще бъде волатилен времеви интервал за лирата. Английската централна банка ще обяви решението си за лихвения процент и ще публикува доклад за инфлацията. В последно време икономическите показатели за Острова са положителни като се забелязва тенденция в показатели като БВП, заетостта, както и за инфлацията. На 18 октомври потребителските цени достигнаха 1.0% на годишна база. Много малко вероятно е да видим промяна в монетарната политика. Ако сме прави, лирата може да поскъпне в рамките на лондонската сесия спрямо кошницата. Двойката GBPCAD за момента се явява като най-подходящ инструмент за купуване на паунд. Вчерашните разочароващи данни за петрола подложиха на натиск и канадската валута. В контекста на поевтиняващия канадски долар всякакво поскъпване на лирата ще бъде добра възможност за краткосрочни сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:32 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още