IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите се насочват към рискови активи, което понижава цената на златото

Евентуален пробив при 1 250.00 долара за тройунция може да натисне цената на ценния метал още по-надолу

15:02 | 17.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Управителят на Фед Джанет Йелън разгледа възможностите пред това дали икономиката на САЩ, която е подложена на натиск, може да се справи с негативните последици от финансовата криза. „Провеждането на политика на ниски лихви прекалено дълго може да струва повече, отколкото биха били ползите, като е възможно това да доведе до повишаване на финансовия риск или инфлацията“, посочи Йелън. Тя отбеляза, че влиянието на трудовия пазар върху инфлацията през последните години изглежда има по-слаб ефект, отколкото обичайно е имал преди финансовата криза. Щатският долар бе подкрепен по-рано през деня от по-добрите данни за продажбите на дребно в САЩ. Зелените пари поскъпнаха с 0.52% спрямо кошницата от валути, след като през септември продажбите на дребно се повишиха с 0.6% на месечна база. EUR/USD продължи да се понижава, като рано тази сутрин се търгува над ключовото ниво от 1.0950, като евентуален пробив ще натисне двойката към 1.0800.

Цената на златото продължи спада си, след като инвеститорите насочиха поглед към по-рискови активи, вследствие на повишената възможност за вдигане на лихвите в САЩ. Благородният метал все още не е намерил посока, след като потъна под 1 300.00 долара за тройунция, като все още остава в сила нивото за пробив при 1 250.00 долара за тройунция, което може да натисне цената на ценния метал още по-надолу.

Петролът поевтиня в края на петъчния ден, но все пак записа ръст за 4-та поредна седмица. Броят на активните платформи за добив на петрол в САЩ се повиши за 7-ма седмица поред с 4 до 432 платформи. Повишение на цената на лекия суров петрол сорт WTI при 51.70 долара за барел ще засили възходящото движение. Рано тази сутрин цената на сорт WTI се движи около 50.03 долара за барел.

Европейските борсови индекси приключиха на печалба в края на изминалата седмица след повишение на акциите на банковия и минния сектор. Германският DAX30 се повиши с 1.6% до 10 586.85 пункта вследствие на по-добри от очакванията данни за инфлацията в Китай. Щатските индекси записаха леки повишения, като бяха притиснати от изказването на управителя на Фед Джанет Йелън, която заяви, че банката може да реши да изчака по-добри инфлационни данни. Широкият S&P500 се търгуваше на ниво от 2 133.35 пункта, след като акциите на HP Inc. загубиха около 4.4% от стойността си след новина за бъдещо съкращаване между 3000 и 4000 служители на компанията през следващата година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/TRY

Двойката поскъпва по план. Моментната сила на щатския долар оказва необходимото въздействие върху двойката. Турската лира в момента е сравнително пасивна, на фона на сериозното геополитическо напрежение в страната и това позволява на долара да интегрира поскъпването си по сравнително чист начин при USDTRY. Въпреки силния възходящ импулс все още не е сигурно дали цената ще достигне нивата около 3.15811. Препоръчително е междинно затваряне на 50/60 % от дългата позиция отворена около 2.95.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още