IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Настроенията за по-високи лихви в САЩ се преобърнаха

Евентуално въздържане от действие на централните банкери другата седмица би могло да натисне котировките на зелените пари надолу

11:27 | 13.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар започна седмицата с понижения, които станаха факт след изказванията на Лейл Брейнард, която членува в комисията по парична политика на Федералния резерв на САЩ. Тя призова към повече предпазливост по отношение на повишението на лихвените нива, което наклони везните по-скоро към въздържание от страна на централните банкери. Това от своя страна намали вероятността за затягане на паричната политика в икономика номер едно от 35% в края на август до 15%. Речта на Брейнард се оказа в противовес с изявлението на президента на Фед Ерик Розенгрен в петък, което потопи фондовите пазари и увеличи нагласите за по-високи лихви от 21 септември.

След коментарите на Брейнард обаче щатските индекси се озоваха на зелена територия, като DJIA се покачи с 1.32%, а S&P 500 добави 1.47% към стойността си, докато доларът спря поскъпването си. Зелените пари отстъпиха пред канадския долар, който бе подкрепен и от зелената сесия на петрола. Щатската валута отстъпи и спрямо паунда, който акумулира очакваната новина в четвъртък за основния лихвен процент във Великобритания. Очакванията, че на Острова ще оставят нивата от 0.25% непроменени дадоха импулс на стерлинга, което преждевременно подкрепи лирата. Днес също ще бъдат обявени важни за страната данни, като това ще бъде индексът на потребителските цени, а при положителни резултати двойката би могла да задълбочи движението в полза на паунда, който поскъпна до 1.3346 от 1.3270 в петък.

По време на азиатската сесия днес бяха обявени данните за индустриалното производство в Китай. Стойностите намалиха напрежението по отношение на стабилността на китайската икономика, тъй като то е реализирало ръст от 6.3% на годишна база, при очакване на пазарните участници от 6.2%. В същото време обаче индикациите за намаляване на валутните резерви на Китай и неочакваното увеличение на вноса поддържат вниманието върху юана въпреки положителните данни от днес. Те, в комбинация с продажбите на дребно, подкрепиха австралийския долар, който записа ръст спрямо японската йена от 76.57 до 76.94 след обявяване на новините.

Преобръщането на настроенията по отношение на лихвените нива в САЩ би могло да подкопае позициите на долара още повече, след като попарените очаквания могат да мултиплицират негативния ефект. Евентуално въздържане от действие на централните банкери другата седмица би могло да натисне котировките на зелените пари надолу, както и да даде зелена светлина на индексите. След речта на Брейнард рязкото увеличаване на доходността по облигациите от миналата седмица се успокои, както и разпродажбите на индексите бяха спрени. Доларът продължава да се колебае около нивото при 102 йени, като битката се заформя между очакванията за повишение на лихвените нива в САЩ и преследването на йената в качеството й на валута-убежище. Очакваната среща на Фед на 21 септември изглежда вече започна да диктува поведението на пазара, а никой не желае да се окаже зад борда без пояс, което предполага занижена ликвидност и по-предпазливи действия на пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/AUD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:46 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
nobel
преди 7 години
Рано е още за вдигане на лихвите. Мнооого рано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още