IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия свали основната си лихва до 2,00%

По този начин централната банка на страната оправдава очакванията на пазарните участници

13:24 | 11.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През тази нощ Резервната банка на Нова Зеландия свали очаквано основната лихва с 25 базисни пункта до 2,00%, като по този начин от банката достигнаха до рекордно ниско ниво на лихвения процент в страната.

Днешното понижение бе 6-то в рамките на 14 месеца, като в момента инфлацията в страната е на ниво от 0,4%, което е значително под нивото от 2%, поставено като цел от банката. В направеното изявление от страна на гуверньора на банката Греам Уилър стана ясно, че от банката ще направят всичко възможно, за да се борят с ниската инфлация. НЗЦБ се опитва да достигне поставената инфлационна цел вече 5-та година, като в изявлението на Уилър стана ясно, че това ниво, ще бъде достигнато през третата четвърт на 2018 г. Високите лихвени нива в Нова Зеландия поставят под натиск вноса и износа в страната, заяви още Уилър.

Кивито поевтиня спрямо щатския долар рано тази сутрин, като двойката се търгуваше на ниво от 0.7259. Новозеландският долар отстъпи и спрямо австралийски, след решението на централната банка да свали лихвените нива, като двойката достигна до 1.0622.

Петролът изтри част от печалбата си през вчерашния ден и продължи надолу към нивото от 40 долара за барел, което премина през изминалата седмица. Късно снощи лекият суров петрол достигна до 41.42 долара за барел на фона на данните, идващи от САЩ, за повишение на седмичните петролни запаси в страната.

Американската Администрация за енергийна информация излезе с данни, че запасите от суров петрол са се разширили с 1,1 млн. барела, при очакване за спад от 1,3 млн. барела. Повишението на активните сондажи за добив на нефт се очаква да допринесат за по-стабилно производство на петрол. Спадат обаче може да бъде ограничен от подновените спекулации за бъдеща неофициална среща през септември месец на страните членки на ОПЕК, на която ще бъде обсъдено замразяване на производствените нива. Това ще доведе до ребалансиране на петролните пазари в световен мащаб.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:06 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още