IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма да се реши

Опасната спирала от нулеви лихвени проценти и нарастващите дългове не може и не трябва да продължава вечно

15:27 | 26.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заклинанията на централните банкери няма да свършат работа още дълго време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заклинанията на централните банкери няма да свършат работа още дълго време. Снимка: Ройтерс

За гарантиране на целта си Федералният резерв разполага с различни инструменти. Така например той може да издава така наречените „кредити“ на търговските банки и да определя изискванията за задължителни резерви, които трябва да притежават търговските банки. В допълнение централната банка контролира паричното предлагане чрез така наречените операции на открития пазар. При това тя купува или продава държавни ценни книжа. 

Основната задача на ЕЦБ се състои в това, да постига ценова стабилност. Тя се дефинира с инфлация от малко под 2 на сто. В този смисъл може да се твърди, че от известно време ЕЦБ вече не работи в областта на мандата си. С купуването на държавни облигации тя на практика прави непряко държавно финансиране, което не е разрешено съгласно договорите на ЕС.

Ако се вярва на Патрик Харкър, през тази година ФЕД ще увеличи още два пъти лихвите. „Очаквам, че през тази година ще има две допълнителни увеличения на лихвения процент", каза Харкър, който няма право на глас при вземането на решения през тази година. През май Харкър все още очакваше три повишения до края на годината. Той прогнозира, че до края на 2018 г. Фед ще повиши лихвените проценти в посока до три процента.

И така - тези тактики за забавяне може да изглеждат абсурдно на пръв поглед, но за тях си има причина. Постоянното сдържане на очакванията се основава на системата за дълговете. Опасната спирала от нулеви лихвени проценти и нарастващите дългове не може и не трябва да продължава вечно.

За институционалните инвеститори, както и за спестителите, посланието е – в близко бъдеще имате само перспектива за добра възвращаемост, ако преразгледате вашата инвестиционна стратегия. А също и за застрахователните компании предвид ниските лихви е все по-трудно да се постига висока доходност, което може да доведе до сериозни щети в дългосрочен план. 

За да си представим какво значи това, може да погледнем към Япония. От десетилетия там икономиката не расте, макар че от почти 20 години централната банка държи лихвата на почти нулево ниво и купува облигации и дори акции. Точно това в момента преживяваме в Европа. А кризизните страни в Европа предпочитат да вземат нов дълг при почти никакви разходи, вместо най-накрая да стартират реформи и да форсират намаляването на задлъжнялостта си.

Когато парите не струват нищо, то последиците може да са само огромно разпределение на активите от кредиторите към длъжниците. Ще има лоши инвестиции и ценови балони. А от това ще боли...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Следва търговска война - ембаргота и регулативни трикове за отсяване на правилната стока.Нещо повече! "Хеликоптерните" пари, ще отиват директно при ***-а, но с тях ще може да се купува само от "нашите" хора, сиреч "неконкурентните" ни партньори в бъдещия TTIP.Ако нещо се обърка - тероризъм до откат и всички политици клякат.Аз мисля, че се задава война, при това ***, партизанска, терористична война с най-долни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Китайската централна банка е инжектирала 44 млрд. долара на пазарите през май.Тези пари са от резервите на КЦБ, и за разлика от напечатаните и без покритие ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ са резултат от пазарни отношения довели до търговски излишаци !КАК ГЛЕДА НА СЛУЧВАЩОТО СЕ КИТАЙ, КОЙТО С ТЕЗИ ФИНАНСОВИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ НА ЗАПАДНИТЕ ТАРИКАТИ Е НЕ САМО НЕРАВНОПОСТАВЕН , НО И ОЩЕТЕН?ИДВА 12 АВГУСТ - деня в който КЦБ си запазва правото да обезцини ЮАНА до нива които просто ще убият неконкурентноспособната ЗАПАДНАТА ИКОНОМИКА и свързаното с нея КРЕДИТИРАНЕ от местните банки.ВАЛУТНАТА ВОЙНА ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ЕДНИ НОВИ ФИНАНСОВИ ОТНОШЕНИЯ И СЪЗДАВАНЕ НА ПАРАЛЕЛНИ СИСТЕМИ НА МЕЖДУНАРОДНО РАЗПЛАЩАНЕ. Китайската система за международни разплащания е готова!ВРЪЗКАТА С ФАБРИКА НА СВЕТА ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЧРЕЗ НЕЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"there wont be any press conference tomorrow just a rate hike"*** off !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Препъникамъкът се намира извън САЩ. Докато американската икономика е във възход, икономическата ситуация в останалия свят все още е напрегната. И затова именно Федералният резерв е пред дилема."Точно тъй , Бойчо ...другите са калпазани , зарад тях страда САЩа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Явно още не се осъзнава защо кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко ако се увеличат лихвите ще стане страшно защото общият дълг е около 320% спрямо светов, БВП тоест увеличаването на лихвите ще предизвика инфлация и спад на растежа и т.н. ако това не се проумява много икономисти и финансисти трябва да си скъсат дипломите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Европейските финансови проблеми на италианските и френските банки не дойдоха от само себе си, а се случиха благодарение на американската дългова спирала, която възлиза на поне 60 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Tyrista
преди 7 години
there wont be any press conference tomorrow just a rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 7 години
ако имаше отговор нямаше да я има тая спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
kloynat
преди 7 години
и аз да кажа като димитар ра4ков от господари на ефира ммм не е много сигорноо какво то4но ще решат фед и белото платине джанет иелан мисля си 4е то4но обратното ще се слу4и па живем па видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още