IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед няма да се реши

Опасната спирала от нулеви лихвени проценти и нарастващите дългове не може и не трябва да продължава вечно

15:27 | 26.07.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Заклинанията на централните банкери няма да свършат работа още дълго време. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Заклинанията на централните банкери няма да свършат работа още дълго време. Снимка: Ройтерс

За вземащите решения във Федералния резерв на САЩ нито една добра новина не изглежда достатъчно добра. Откакто преди шест седмици Федералната комисия пооперациите на открития пазар (FOMC), която регулира паричната политика на САЩ, заседаваше за последно, почти всички икономически показатели в САЩ са позитивни. Икономическият цикъл достигна напреднала фаза. Последните данни за заетостта се оказаха изключително положителни, а  финансовите пазари направиха така, че британският преферендум за излизане от Европейския съюз да изглежда просто едно локално събитие без особено значение.

При следващата си среща във вторник и сряда (26 и 27 юли) почти всички експерти очакват, че FOMC ще направи онова, което винаги прави напоследък: нищо. Въпреки че последните данни надхвърлиха очакванията на всички икономисти, основната лихва най-вероятно няма да бъде вдигната, пише в свой анализ германското икономическо списание WirtschaftsWoche.

Препъникамъкът се намира извън САЩ. Докато американската икономика е във възход, икономическата ситуация в останалия свят все още е напрегната. И затова именно Федералният резерв е пред дилема. 

Джанет Йелън, икономистът, която стана първата жена начело на Федералния резерв, изглежда чака необорими доказателства. Трудната ситуация в Европа и Япония, референдумът за членството на Великобритания в Европейския съюз и отслабването на икономиката на Китай я кара да бави топката. Тя няма да посмее на направи това, което е необходимо. И всичко това поставя доверието в паричната политика в опасност.

САЩ успяват само през юни да създадат цели 287 000 нови работни места - много повече от очакваното. Това беше най-силният ръст от октомври миналата година. Икономистите очакваха с около една трета по-малко нови места.

Равнището на безработица е под 5% - това е нивото отпреди кризата. Тези цифри ще осигуряват облекчение за Фед, който се стреми към създаването на пълна заетост.

Налице е голямо търсене на специалисти. Пазарът на труда е наситен, а оттам следва и увеличаване на заплатите в някои сегменти. А според редица изследвания и самите американци очакват това. Някои икономисти вече говорят за пълна заетост. Всичко това са импулси, които говорят в полза на една увеличена инфлация. А с това – и за увеличение на лихвения процент.

През 2008 г., в разгара на финансовата криза, основната лихва се понижи до рекордно ниското ниво от между 0,0 до 0,25%. Едва седем години по-късно, през декември 2015 г. ръководителят на Фед Джанет Йелън леко отпусна юздите и обяви увеличение до 0,25 - 0,5%. Пазарите реагираха спокойно на увеличението, а курсовете на Wall Street дори поскъпнаха. Доходността по американските облигации се повиши едва доловимо, а в еврозоната доходността дори падна.

Д-р Торстен Полайт, главен икономист на Degussa, вижда още причини за по-нататъшни действия: „В момента инфлацията в САЩ отново е около 2%. Ето защо Фед трябва да се върне към нормалните лихвени проценти".

Последна актуализация: 08:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Следва търговска война - ембаргота и регулативни трикове за отсяване на правилната стока.Нещо повече! "Хеликоптерните" пари, ще отиват директно при ***-а, но с тях ще може да се купува само от "нашите" хора, сиреч "неконкурентните" ни партньори в бъдещия TTIP.Ако нещо се обърка - тероризъм до откат и всички политици клякат.Аз мисля, че се задава война, при това ***, партизанска, терористична война с най-долни средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 7 години
Китайската централна банка е инжектирала 44 млрд. долара на пазарите през май.Тези пари са от резервите на КЦБ, и за разлика от напечатаните и без покритие ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ са резултат от пазарни отношения довели до търговски излишаци !КАК ГЛЕДА НА СЛУЧВАЩОТО СЕ КИТАЙ, КОЙТО С ТЕЗИ ФИНАНСОВИ ЕКВИЛИБРИСТИКИ НА ЗАПАДНИТЕ ТАРИКАТИ Е НЕ САМО НЕРАВНОПОСТАВЕН , НО И ОЩЕТЕН?ИДВА 12 АВГУСТ - деня в който КЦБ си запазва правото да обезцини ЮАНА до нива които просто ще убият неконкурентноспособната ЗАПАДНАТА ИКОНОМИКА и свързаното с нея КРЕДИТИРАНЕ от местните банки.ВАЛУТНАТА ВОЙНА ЩЕ ПРЕМИНЕ ПРЕЗ ЕДНИ НОВИ ФИНАНСОВИ ОТНОШЕНИЯ И СЪЗДАВАНЕ НА ПАРАЛЕЛНИ СИСТЕМИ НА МЕЖДУНАРОДНО РАЗПЛАЩАНЕ. Китайската система за международни разплащания е готова!ВРЪЗКАТА С ФАБРИКА НА СВЕТА ЩЕ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВА ЧРЕЗ НЕЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"there wont be any press conference tomorrow just a rate hike"*** off !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Препъникамъкът се намира извън САЩ. Докато американската икономика е във възход, икономическата ситуация в останалия свят все още е напрегната. И затова именно Федералният резерв е пред дилема."Точно тъй , Бойчо ...другите са калпазани , зарад тях страда САЩа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Явно още не се осъзнава защо кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Казано кратко ако се увеличат лихвите ще стане страшно защото общият дълг е около 320% спрямо светов, БВП тоест увеличаването на лихвите ще предизвика инфлация и спад на растежа и т.н. ако това не се проумява много икономисти и финансисти трябва да си скъсат дипломите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 1
i_hristov
преди 7 години
Европейските финансови проблеми на италианските и френските банки не дойдоха от само себе си, а се случиха благодарение на американската дългова спирала, която възлиза на поне 60 трилиона долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
Tyrista
преди 7 години
there wont be any press conference tomorrow just a rate hike
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 7 години
ако имаше отговор нямаше да я има тая спирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
kloynat
преди 7 години
и аз да кажа като димитар ра4ков от господари на ефира ммм не е много сигорноо какво то4но ще решат фед и белото платине джанет иелан мисля си 4е то4но обратното ще се слу4и па живем па видим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още