IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спадът при златото може продължи на фона на добрите данни от САЩ

С интерес през днешния ден се очаква заседанието на Комисията за парична политика на турската централна банка

11:31 | 19.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

През изминалия ден излезе месечният доклад на Бундесбанк за състоянието на германската икономика, който показа на инвеститорите, че икономиката ще расте въпреки опасенията от негативен ефект върху страната след Brexit. Като цяло растежът в Германия се забавя през второто тримесечие на 2016 г., но от банката смятат, че ниската безработица, растящите заплати и облекчената фискална политика ще компенсират неблагоприятните последици от решението на мнозинството британци.

Въпреки доклада на Бундесбанк еврото записа спад спрямо британската лира и се търгуваше на ниво от 0.8343 евро за 1 паунд. Ситуацията спрямо щатския долар беше на противоположния полюс, който записа лек ръст спрямо единната валута до 1.1068. Зелените пари поскъпнаха и спрямо турската лира, като двойката достигна ниво от 2.9799, на фона на излязло съобщение за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на Турция през месец август от рейтинговата агенция Fitch. Днес ще се проведе среща на централната банка на Турция, като пазарните анализатори очакват намаляване на лихвените проценти с 0.25 процентни пункта до 8.75%. Опитът за преврат в страната може да доведе и до по-голямо намаление на лихвените проценти от страна на банката с цел стабилизиране на пазара.

Златото приключи изминалата седмица на червена територия след неуспеха на опита за преврат срещу турския президент Реджеп Ердоган. Спадът продължи и в началото на тази седмица, като вчера ценният метал поевтиня до 1 328.72 долара за тройунция. Анализаторите предполагат, че спадът при златото ще продължи на фона на позитивните икономически данни от САЩ, сигнализиращи бъдещо повишаване на лихвените проценти от страна на Фед, както и стабилизирането на ситуацията в Турция. Петролът е другата суровина, повлияна от опита за преврат срещу Ердоган. Вчера лекият суров петрол записа спад от 1.48% до 45.14 долара за барел, на фона на намалелите страхове за евентуално блокиране на доставките от Русия и Ирак през Турция.

Европейските индекси записаха разнопосочна сесия през вчерашния ден въпреки стабилизирането на обстановката в Турция. Британският FTSE100 се покачи с 0.4% до 6 693.80 пункта, а германския DAX30 поевтиня до 10 059.80 пункта. Щатските индекси от своя страна записаха пореден ден на рекордно високи нива, като индексът на сините чипове Dow Jones се повиши до 18 541 пункта, което бе седмо поред повишение за измерителя. Широкият S&P500 достигна ниво от 2 166.55 пункта, като единственият губещ сектор в индекса бе енергийният.

С интерес през днешния ден освен заседанието на Комисията за парична политика на турската централна банка, се очаква и инфлационния доклад на Английската централна банка. Данните от САЩ относно разрешителните за строеж ще бъдат също следени с повишено внимание от пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Димитър Петков

NZD/CAD

Както писахме през изминалата седмица, двойката бе достигнала силно ниво на съпротива, подкрепено и от показателите на индикатора RSI, който сигнализираше за свръх купен пазар. Напълно очаквано NZDCAD започна поевтиняване, като достигна нивата 0.9290/0.9310 още през миналата седмица. В момента двойката се търгува не далеч от зоната на подкрепа при 0.9050/0.9070, където се намират и двете пълзящи средни. По-високите дъна и почти еднакви върхове оставят позитивна нагласа в двойката, че след корекцията до 0.9050 може да бъде възстановено възходящото движение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:05 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още