IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Британският паунд продължи свободното си падане

Японската йена продължи да служи на инвеститорите за убежище и записа повишение срещу щатския долар и еврото

11:33 | 06.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

Английската централна банка (АЦБ) ще предприеме необходимите действия, за да гарантира паричната стабилност и по този начин да подкрепи реалната икономика. Това заяви гуверньорът на банката Марк Карни по време на вчерашната си пресконференция, касаеща финансовата стабилност на страната. Карни посочи, че не може напълно да компенсира икономическата и пазарна волатилност, причинена от решението за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС). Тогава 52% от британците казаха „Да“ на Brexit.

През вчерашния ден британската валута продължи свободното си падане, започнало през миналата седмица, и се търгуваше на ниво от 1,2959 щатски долара. Това рязко поевтиняване от вторник се дължеше, освен на речта на Марк Карни, и на решението Комисията по финансова стабилност към АЦБ да понижи антицикличния капиталов буфер от 0,5% до 0% за британските експозиции на банките.

Решението на комисията влезе в сила в момента на оповестяването. От централната банка очакват това ниво на капиталовия буфер да се запази до юни 2017 г. Стерлингът записа загуба и срещу еврото, изтривайки 1,6% и достигна цена от 0,8535.

Повлияна от случващото се във Великобритания и Европа като цяло, японската йена продължи да служи на инвеститорите за убежище и записа повишение срещу щатския долар и еврото. Доларът се търгуваше на ниво от 101,16 йени, а европейската валута се търгуваше за 111,92, като все по-скъпата йена може да доведе до намеса на валутните пазари от страна на Японската централна банка (ЯЦБ), което преди време бе заявено и от председателя на банката Харухико Курода.

Опасенията от забавяне на световната икономика, които инвеститорите смятат, че ще се появят вследствие на Brexit, повлияха негативно и на „черното злато“. Американският лек суров петрол се търгуваше на ниво от 46,65 долара за барел, докато сортът Брент достигна цена от 48,19 долара за барел. Също като японската йена, златото, което е използвано за убежище от инвеститорите, записа ръст от 1 362,39 долара за тройунция.

Изявлението на Марк Карни, с което той ясно показа, че случващото се в Европа ще забави глобалния растеж, повлия негативно не само на европейските, но и на щатските борси.

Германският DAX загуби 1,82% от стойността си, понижавайки се до 9 494,30 пункта, а френският САС40 поевтиня с 1,69% до 4 146,50 пункта. Единствено британският FTSE100 записа положителна сесия и достигна нива от 6 544,00 пункта.

Щатският индекс на сините чипове Dow Jones прекъсна 4-те си сесии на повишения и записа загуба от 0,61%, като се търгуваше на ниво от 17 839,25 пункта в края на търговската сесия. S&P500 от своя страна записа още по-голям спад с 0,68%, достигайки до 2 087,25 пункта.

Днес пазарните участници очакват с интерес речта на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, която ще изнесе на конференция във Франкфурт. С интерес се очакват и данните от САЩ за бизнес активността в непроизводствения сектор на ISM. Индексът на бизнес активността за непроизводствения сектор на ISM измерва нивото на активност, новите поръчки, нивата на заетост и доставки на мениджърите от строителния сектор.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GOLD

На 30 юни публикувахме следното: „[…]На 1-часовата времева рамка златото се компресира във формата на триъгълник със своите "a, b, c, d, e" вълни. За момента последната вълна е във фаза на формиране и не е добре да се предприемат действия. Ако "e" не падне под "c" и видим пробив над връх "d", може да купим и да поставим стоп под фигурата.“

Нашата цел за поскъпване се преизпълни и в момента златото остава във възходящ импулс, който може и да се удължи повече от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още