IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новозеландският долар достигна върхови стойности

Новозеландската централна банка остави лихвените нива в страната непроменени при 2.25%, изненадвайки някои пазарни участници

14:50 | 09.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Новозеландският долар се покачи спрямо щатската валута до най-високата си стойност за последната година. Кивито записа ръст от 1.8%, след като Новозеландската централна банка (НЦБ) остави лихвените нива в страната непроменени при 2.25%, изненадвайки някои пазарни участници, които залагаха на орязване на тези стойности. Валутната двойка се покачи до 0.71469 по време на азиатската сесия, възползвайки се както от решението на централните банкери в Нова Зеландия, така и от слабите напоследък данни от САЩ, които биха могли да доведат и до още печалби за кивито. НЦБ обаче разчита на по-слаб курс на местната валута, за да достигне целевите нива на инфлация, което с оглед на рязкото поскъпване би било трудно за осъществяване без понижение на лихвените нива на следващата среща на институцията през август.

След като очакванията за повишение на лихвените нива в САЩ през следващата седмица бяха попарени от разочароващите данни за новосъздадените работни места в икономика номер едно през май, зелените пари бяха подложени на натиск и загубиха територия спрямо кошница от основни валути. След вчерашната стъпка на НЦБ е вероятно новозеландецът да продължи поскъпването си спрямо щатската валута, но резкият ръст би могъл да стане предпоставка за корекция на позитивното движение. Въпреки моментната слабост за зелените пари, Федералният резерв на САЩ (Фед) би могъл да пристъпи към затягане на монетарната политика в зависимост от данните за трудовия пазар, инфлацията в страната и комбинацията от макроикономическата обстановка в глобален план.

По-слабият долар в комбинация с обявения спад на запасите в САЩ и засилените опасения за петролната инфраструктура в Нигерия доведоха до рали за петрола. Брентът се покачи до 52.80, докато щатският петрол WTI достигна 51.62 долара за барел, след като складовите наличности в САЩ намаляха с 3.2 млн. барела. Скокът в цената на „черното злато“ подкрепи котировките на стоковите валути в лицето на канадския, австралийския и новозеландския долар, които записаха повишения спрямо долара вчера. Друг импулс за цената на петрола се оказаха силните данни за вноса на Китай през май, който е вторият най-голям потребител на суровината в света.

В Япония новата порция поскъпване на йената засилва опасенията на централните банкери в страната, които изявиха готовност за решителни действия, с цел излизане от сянката на дефлацията, насочвайки внимание към нагласите за допълнителни количествени улеснения. Конференцията на Японската централна банка (ЯЦБ) ще се проведе на 16 юни, което е ден след тази на Фед. Представители на институцията заявиха днес, че липсата на действия през април, което имаше за цел да даде време за онагледяване на ефекта от въведените през януари отрицателни лихвени нива, не означава, че ЯЦБ ще се поколебае да действа, ако сметне това за наложително.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/CAD

На 11 март публикувахме прогноза за поскъпване на двойката през следващите няколко месеца: „[…]Прогнозата ни за поскъпване след тест на психологическата подкрепа около 0.8790 към настоящия момент е изключително нестабилна. По-разумното решение в случая е да изчакаме пазара да се спусне до 0.85535. За агресивните трейдъри остава възможността да купят около 0.8790 с малки обеми и към тях да не прибавят нищо.”

На графиката се виждат стрелките илюстриращи идеята от 11 март. След тест на зоната около 0.85535 новозеландският долар започна да поскъпва спрямо канадския. След очакваното решение на новозеландската централна банка да не променя лихвения процент, получихме допълнителен тласък, който най-вероятно ще успее да избута цената до нашата цел, набелязана още на 11 март, а именно при 0.92507.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:57 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още