IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беше ли прибързано ралито на петрола?

Нарушаването на доставките в Африка и Канада се оказа силен двигател на поскъпването на черното злато, но тези фактори бяха преоценени от инвеститорите

11:02 | 01.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

След краткосрочно поскъпване над 50 долара за барел цената на петрола се спусна надолу, след като мечките засилиха настроенията, че скорошното рали е било пресилено. Нарушаването на доставките в Африка и Канада се оказа силен двигател на поскъпването на „черното злато“, но тези фактори бяха преоценени от инвеститорите и суровината записа спад с наближаване на срещата на ОПЕК. Имайки предвид, че в Канада се очаква да се възобнови нормалния темп на работа до края на седмицата, този фактор вече губи силата си на бичи импулс и рефлектира като понижение в цената на суровината. Също така утрешната среща на ОПЕК влияе негативно върху котировките на петрола, тъй като очакванията сочат, че няма да има намаляване на добива.

Въпреки че се наблюдават стабилни нива на производство от страни извън ОПЕК, добивите в картела се очаква да нараснат, с оглед на засилената борба за пазарен дял. Това от своя страна би увеличило нивата на глобалното предлагане, имайки предвид, че производството в ОПЕК се е увеличило за месец април със 188 000 барела дневно до 32.44 млн. барела на ден. Заедно с утрешната среща на картела ще бъдат обявени и запасите в САЩ от Администрацията за енергийна информация, като очакванията са за спад от 3.1 млн. барела. Като цяло производството в икономика номер едно е намаляло с 0.1% до 9.1 млн. барела дневно през март, но това е неутрализирано от ръста на добивите в ОПЕК.

Поевтиняването на петрола доведе до червена сесия за азиатските фондови пазари, които последваха и пониженията на американските индекси. Щатският DJIA загуби 0.48% от стойността си, а хонконгският Hang Seng записа минимални понижения. В САЩ се наблюдаваха противоречиви икономически показатели, след като потребителските разходи за месец април са записали увеличение, докато потребителското доверие разочарова пазарните участници. В Китай индексът на бизнес активността на производствения сектор показа резултати от 50.1 пункта, сигнализирайки експанзия, докато този на Caixin записа спад за 15-ти пореден месец, което доведе до колебливо представяне на китайските фондови пазари.

Щатският долар записа загуби спрямо йената, след като понижението в цената на петрола отне апетита на инвеститорите към по-рискови активи и подкрепи японската валута. Зелените пари се спуснаха до 109.641 спрямо достигнатата в понеделник най-висока стойност за последния месец при 111.446. Доларът се обезцени и спрямо австралийския долар, който поскъпна вследствие на по-добри от очакваните данни за БВП на страната за първото тримесечие. От друга страна британският паунд се оказа на червена територия, загубвайки 1.1% спрямо долара вчера. Стерлингът остава подвластен на неизвестния резултат от референдума за оставане на Великобритания в Европейския съюз, въпреки че реализира ръстове през втората половина на май, в резултат на очаквания, че Brexit няма да се състои. Вотът на Острова би могъл да разколебае Федералния резерв на САЩ (Фед) при взимане на решението за повишаване на лихвените нива, но преди това пазарът е в очакване на данните за неселскостопанската заетост в края на седмицата.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката поевтинява както очаквахме и писахме на 30 май: „Идната седмица ще бъде интересна за двойката, особено петък, когато ще се публикуват данните за неселскостопанската заетост в САЩ. Положителни данни биха подкрепили бъдещото увеличение на лихвения процент за САЩ и би подкрепило зелените пари. Скъсяване на двойката няма да бъде неуместно действие, но всеки, който пристъпва към отваряне на къси позиции трябва да се зареди с търпение и дълбок „stop loss”.

В момента е трудно да се определи оптималното ниво на вход, но изчакване на цената да достигне около 1.48475 би било уместно. По-агресивните участници биха могли да започнат своето позициониране и от настоящата цена с по-пестеливи обеми. Важно е да отбележим, че ако данните за трудовия пазар в САЩ излязат с отрицателни стойности, спрямо очакваните, трябва незабавно да се затворят агресивно отворените позиции.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
forexar
преди 8 години
Какво е "рали" ?Не разбирам какво иска да каже автора в заглавието! Някой може ли да помогне?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още