IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биковете извисиха долара след коментарите на Уилям Дъдли

Щатският долар е напът да запише 1.3% седмичен ръст спрямо японската йена

10:54 | 20.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от валути до най-високата си стойност от близо 2 месеца насам по време на азиатската сесия. За ръста на долара спомогна изказването на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) за Ню Йорк Уилям Дъдли, което насочи вниманието към готовността на щатската икономика за повишение на лихвените нива още през юни. Това изявление подкрепи насоката на стенограмата на институцията от срещата през април и засили вероятността за действия от страна на централните банкери през следващия месец, която вече възлиза на 32%, докато тази за действия до юли е вече 60%. Щатският долар е напът да запише 1.3% ръст спрямо японската йена за седмицата, отдалечавайки се от достигнатата най-ниска точка от 18 месеца насам при 105.546. По този начин зелените пари записват комфортно за Япония поскъпване преди срещата на Г7 в островната страна.

На срещата в японския град Сендай ще се дискутира възможността на Токио да се намеси, с което да спре евентуално поскъпване на йената. За това обаче към момента шансовете спаднаха, тъй като пазарите преодоляха бурните движения от края на април, а и с последните коментари на представителите на Фед, доларът пое нагоре. Следващата среща на централните банкери в САЩ е на 14-15 юни, или само седмица преди референдума за еврочленството Великобритания в Европейския съюз, което вещае волатилност на пазарите. През вчерашния ден британският паунд записа поскъпване спрямо долара, след като данните за продажбите на дребно записаха ръст от 1.5% за месец април. Тази новина изведе стерлинга до 1.46631 долара, отхвърляйки спекулациите за намаляване на лихвените нива на Острова. 

Петролът се завърна към печалбите след колебливата сесия в сряда на база на силното поскъпване на долара. „Черното злато“ бе подкрепено отново от незатихващите нарушения в доставките, които продължават както в Канада, така и в Африка. Освен това с наближаването на летния сезон търсенето започва да се увеличава, което също подкрепя котировките на суровината. Поскъпването стана причина и за зелената сесия на основни азиатски индекси, като Hang Seng и Nikkei, които добавиха респективно 1.05% и 0.54%. Японският измерител пое нагоре и след спада на йената, която поевтиня спрямо долара до 110.382.

Засилената вероятност за ръст на лихвените нива в САЩ стана причина и за червена сесия както за американски, така и за някои от измерителите на развиващите се пазари. Сините чипове на DJIA отстъпиха с 0.52%, докато S&P 500 загуби 0.37% от стойността си. Поскъпването на долара, в резултат на стенограмата на Фед и вчерашното изказване на председателя Дъдли оказа негативно влияние върху златото, което е на път да запише трети пореден ден на червено. Благородният метал e загубил около 2% от стойността си от сряда насам, когато доларът поскъпна силно след обявяването на коментарите на централните банкери от срещата в края на април.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

На 4 април коментарът ни за двойката беше следният: „Зоната на подкрепа около 1.83069 ще бъде последната надежда за отскок на цената във възходяща посока. Ситуацията е такава, че ни позволява да купим с малък обем, ако видим консолидация около 1.83069. Стопът позицията е под 1.74924. Целта на подобна контра-сделка спрямо моментното движение, не бива да бъде по-високо от 1.97852. В случая подобно силно възходящо движение е оптимистичната цел.“

Цената навлезе в обозначената зона на подкрепа, но за момента низходящият импулс е в ход и нямаме никакви индикации за обръщане на движението. След формиране на двойно дъно (трендобръщаща фигура) на 4-часовата графика в зоната на подкрепа, получихме солиден сигнал за предстоящото поскъпване на двойката. Към днешна дата очакваното от нас движение вече е факт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още