IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биковете подкрепиха долара спрямо японската йена

Опасността от Brexit разклаща позициите на еврото

11:22 | 12.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Пазарните участници подновиха покупките на щатски долари спрямо японската йена. Отправените предупреждения от финансовия министър на Япония, че в случай на продължаващо поскъпване на валутата ще се стигне до интервенция, отново даде предимство на долара. Дори йената да се отправи обаче към достигнатите на 3 май - най-ниските за валутната двойка от 18 месеца насам, едва ли централните банкери ще пристъпят към подобни мерки с оглед на срещата на Г7 на 26-27 май, на която домакин е Япония. Председателят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода изказа мнение, че изкуственото отслабване на стойността на йената с цел стимулиране на износа на страната не би било желателно, тъй като не би отговаряло на икономическата картина. Все пак при ново поскъпване на йената институцията би била принудена да действа, тъй като властите в Токио не са особено радости от близо 11-процентовия ръст на валутата от декември насам.

Това, което би се оказало препятствие за долара, обаче биха били опасенията за стабилността за глобалния икономически растеж. Също така представянето на щатската икономика за второто тримесечие на годината би повлияло на котировките на зелените пари, тъй като неубедителни данни биха наклонили везните към отлагане на повишението на лихвените нива в САЩ. Това от своя страна ще даде преимущество на мечките, след като Федералният резерв (Фед) би изпитал затруднения да пристъпи дори към двукратно затягане на монетарната политика.

Английската централна банка ще обяви днес лихвените стойности във Великобритания, като промени в текущите нива от 0.50% не се очакват. Централните банкери ще обявят и доклади относно растежа и инфлацията на Острова, като и с оглед на несигурността около наближаващия референдум на 23 юни паундът остава под натиск. Вероятността страната да напусне Европейския съюз разклаща и позициите на еврото, което обаче успя да напредне спрямо долара до 1.1446. С оглед на динамичната и непредвидима пазарна обстановка, евентуално напускане на Великобритания от ЕС би довела до допълнителна доза напрежение и несигурност около реалните последици върху световната икономика, което от своя страна би могло да оскъпи йената, което би принудило Токио към действия.

Петролът записа поскъпване в сряда, в резултат на неочакван спад на запасите в САЩ и продължаващото накъсване на доставките в Канада. Стоковите наличности в икономика номер едно са намалели с 3.4 млн. барела за седмицата до 6 май по данни на Администрацията за енергийна информация. Цената на суровината бе подкрепена както от последствията от пожарите в близост до петролните находища в Канада, така и от размириците в Нигерия, които резултират в намаляване на износа на „черно злато“. Щатският лек суров петрол се търгува близо до върховите си стойности за тази година, покачвайки се до 46.44 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

След рязкото поевтиняване на австралийския долар спрямо новозеландския, от 1.1250 до 1.0730, се наблюдава стабилизиране на Озито. Въпреки, че цената се намира под двете пълзящи средни - 100-периодната и 200-периодната, тя бележи по-високи дъна спрямо стойности през октомври и декември 2015 г., а също така и спрямо тези от януари и февруари тази година. На графиката се забелязва възходящата тренд линия, която показва очакванията на цената да намери подкрепа в зоната около 1.0730, след което да възобнови възходящото си движение към 1.1042

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:24 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още