IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена се повлия от предупреждението на Токио

Цената на щатския петрол пое надолу след прогнози за ръст на запасите в Къшинг

11:49 | 10.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поевтиня спрямо кошница от основни валути, в резултат на изразената готовност на Токио да се намеси, в случай че се стигне до нов неин ръст. Щатският долар успя да поскъпне до нивото при 108.885 по време на азиатската сесия днес, след като преди това бе достигнал най-ниската си точка за последните 18 месеца, спадайки до 105.546. Това стана факт вследствие на задържането на монетарната политика на страната непроменена по време на срещата на Японската централна банка в края на април. Сега обаче намерението на институцията да се намеси при последващо поскъпване на валутата доведе до нейния спад, което от своя страна допринесе за зелената сесия за Nikkei, който увеличи стойността си с 2%.

С началото на седмицата щатският долар записа ръстове и спрямо отслабените стокови валути. Австралийският, канадският и новозеландският долар бяха под натиск, след като цената на суровините пое надолу. Котировките на петрола заедно с медта и желязната руда записаха понижения, което се отрази негативно върху представянето им.

Австралийският долар от своя страна все пак успя да неутрализира част от загубите, след като индексът на производствените цени изненада с по-добри данни от очакваните. Също така индексът на потребителските цени е записал ръст, който напълно посрещна очакванията на пазарните участници, успявайки да даде подкрепа на австралиеца.

Цената на щатския петрол пое надолу след прогнози за ръст на запасите в Къшинг, Оклахома с 1.4 млн. барела. В случай че тези данни бъдат потвърдени от Енергийната информационна агенция в сряда, това би допринесло за увеличаване опасенията за пренасищане със суровината. Това би дошло в момент, в който се очаква, че производството на ОПЕК е записало увеличение през април. Американският лек суров петрол поевтиня до 43.24 долара за барел през вчерашния ден, като въпреки записаните наскоро повишения, бъдещето на суровината остава нестабилно, с оглед на непостоянното потребление, завишените добивни нива и дразгите между страните-производителки.

Вчерашният ден бе белязан и от друго важно събитие, а именно срещата на Еврогрупата по отношение на дълговите проблеми на Гърция. Финансовите министри от еврозоната трябва да постигнат споразумение по отношение на следващия транш от спасителния за страната план до 24 май. Съмненията, че Атина няма да успее да погаси задълженията си, които към края на миналата година възлизат на 176.9% от брутния вътрешен продукт на страната се усилват все повече. Вижданията на финансовите министри от еврозоната и резултатите от преговорите биха имали влияние върху представянето на единната валута, която започна седмицата с колебания около 1.1400 за долар, завършвайки деня без значителни промени при ниво от 1.1383.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още