IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийският долар поевтиня след решението на централната банка

Още миналата седмица австралийският долар бе подложен на натиск вследствие на разочароващите данни за инфлацията в страната

12:55 | 03.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Австралийският долар поевтиня спрямо кошница от основни валути, след като централната банка на страната понижи лихвените нива с 0.25% до 1.75%. Валутата бе подложена на разпродажби, понижавайки се до 0.7555 долара след обявяването на новината.

Още миналата седмица австралийският долар бе подложен на натиск вследствие на разочароващите данни за инфлацията в страната, когато валутата отчете най-значителния си дневен спад за последните 3 години. Решението на централните банкери бе донякъде очаквано от пазарните участници, след като индексът на потребителските цени спадна с 0.2% за първото тримесечие на годината, на база на очаквания за ръст със същите стойности.

Еврото от своя страна успя да се покачи спрямо долара над 1.15, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) остава предпазлив в решенията си по отношение на лихвените нива в страната. Централните банкери отвъд Океана не изключват възможността за въздържане от действия до края на годината, в случай че глобалната макроикономическа обстановка остане неблагоприятна.

Единната валута задминава тези стойности за първи път от края на месец август, когато неочакваното обезценяване на китайския юан донесе силна доза волатилност на пазарите. Позициите на долара бяха подкопани и в резултат на негативните данни за индекса на бизнес активността за производствения сектор на ISM в САЩ, които не опровергаха очакванията от 51.4 пункта, спускайки се до 50.8 пункта.

Зелените пари достигнаха най-ниската си стойност от 18 месеца спрямо японската йена, поевтинявайки под 106.00 йени за долар. Двойката се срина до 105.75 в края на азиатската сесия под въздействието на изненадващото решение на Японската централна банка (ЯЦБ) да остави монетарната си политика непроменена.

Това поставя под въпрос ефективността на взиманите в Токио мерки за стимулиране на растежа в страната, които според пазарни участници нямат необходимата всеобхватност и резултатност. Вероятността за спешна намеса на централните банкери при спад под границата при 105.00 остава налице, въпреки че това се счита за крайна мярка, която би спряла поскъпването на йената.

Инвеститорите отправят поглед към данните за неселскостопанската заетост в САЩ, които биха имали значение за намеренията на Фед по отношение на монетарната политика в икономика номер едно.

Очакванията са за 200 хил. новосъздадени работни места за изминалия месец, като в случай на тяхното оправдаване бихме наблюдавали възстановяване на позициите на долара. Ако обаче данните са под тази стойност, което би било в тона на последните няколко негативни за долара новини, зелените пари биха били подложени на нова доза разпродажби. Новината се очаква да бъде обявена в петък в 15:30 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

На 27 април коментарът ни за двойката беше следният: “[…]След неочаквано лошите резултати за CPI (предишна стойност 0.4, очаквана 0.3, настояща - минус 0.2), австралийският долар поевтиня рязко спрямо кошницата от валути."

Поскъпването на двойката GBPAUD се случи по план, спрямо очакванията, които очертахме на 5 и 14 април. Миналата седмица CPI за Австралия излезе с неочаквано лоши резултати, което доведе до разпродаване на австралийската валута спрямо кошницата. Днес рано сутринта АЦБ понижи основния си лихвен процент от 2.00% до 1.75%. Австралийският долар се очертава като слаба валута и покупките на паунд срещу него е добър ход.

Посочената от нас зона на подкрепа около 1.8483 оттласна цената в обратна посока, както очаквахме. Предвид ситуацията с австралийската валута, задържането на дългите позиции ще бъде добър ход, но не трябва да забравяме предстоящия референдум във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 14:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още