IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги донесе нова порция волатилност на пазарите

Еврото първоначално поскъпна след пресконференцията, но после ръстът беше възпрепятстван

10:51 | 22.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото записа волатилни движения както по време на, така и след конференцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) вчера. Лихвените нива останаха непроменени, както увери председателят Марио Драги на миналото заседание на институцията. Това от своя страна доведе до ръст на единната валута, който обаче впоследствие бе възпрепятстван, след като Драги спомена, че централните банкери ще използват всички възможни средства, за да продължат стимулирането на растежа в еврозоната. Това наклони везните към разпродажбите и единната валута се понижи до 1.1268, след като преди това достигна нива при 1.1398 спрямо щатския долар.

Марио Драги не бе конкретен относно бъдещите намерения на институцията по отношение на вида и момента на потенциални стимули във валутния съюз. За разлика от това обаче, Японската централна банка (ЯЦБ) се очаква да пристъпи към подобни мерки на следващото си заседание в края на месеца. Институцията би могла както да увеличи програмата си за изкупуване на активи, така и дори да пристъпи към още едно понижение на лихвените нива, настъпвайки още повече в отрицателна територия. Това от своя страна отслабва позициите на японската йена, която поевтиня по време на азиатската сесия до ниво от 110.42 спрямо долара, отдалечавайки се от нивата около 107.00.

С началото на следващата седмица, погледите на пазарните участници се насочват както към срещата на ЯЦБ, така и към срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед), на която не се очакват промени в лихвените нива в икономика номер едно. За сметка на това обаче инвеститорите ще следят дали централните банкери в САЩ ще загатнат за момента, в който биха предприели следващото увеличение на лихвените нива, като това би могло да стане през месец юни. Разнопосочните намерения на Фед и ЯЦБ по отношение на монетарната политика допринесоха за поскъпването на долара спрямо йената по време на азиатската сесия днес. Освен това една от целите на очакваното понижение на лихвите в Япония би била последващо понижение на йената. Това обаче остава несигурно с оглед на турбулентните пазарни движения и случилото се след навлизането на лихвите в страната в отрицателна територия в края на месец януари.

Петролът е на път да запише едно от най-положителните си седмични представяния за 2016 година, след като щатското „черно злато“ е поскъпнал с 8%, а Брентът е увеличил стойността си с 5%. Намаляващите, макар и слабо запаси в САЩ дават подкрепа на цената, като за това допринася и подобрените нагласи на инвеститорите. Въпреки това, в глобален мащаб суровината остава в състояние на свръхпредлагане, което е между 1 и 2 млн. барела дневно.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

Въпреки свръхпредлагането и липсата на договореност между големите производители, цената на черното злато се покачва. Още края на 2015 година публикувахме редица анализи за петрола, където сигнализирахме за потенциално поскъпване, което няма да бъде фундаментално обосновано. Причината за предположението бяха екстремно ниските нива и скоростта, с която суровината поевтиня. Според нас това е свръхпродаден инструмент и поскъпването, макар и моментно, е много по-вероятно.

Достигането на цената до съпротивата около 57.368 е с голям потенциал, но към момента не е удачно да се отварят дълги позиции. Необходима е корекция, без която рискът няма да бъде балансиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 17:45 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Марио е пътник...ше дойде някой напорист шваба и няма да е толкоз скучно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
супер марио леко се оака или е замисал на ЕЦБ) да поефтинее еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още