IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото e под натиск в очакване на срещата на ЕЦБ

Има съмнения дали банката ще се справи без допълнително навлизане надолу в отрицателна територия на лихвените нива

10:50 | 21.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Еврото загуби позиции спрямо щатския долар в очакване на заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ), която ще се проведе днес. Единната валута се свлече до нивото при 1.12899 през вчерашния ден, като азиатската сесия също започна с понижения. Председателят Марио Драги спомена на миналата среща на институцията, че няма да се стига до последващи понижения на лихвените нива, което доведе до рязко поскъпване на еврото тогава. Сега обаче, въпреки че очакванията не предполагат подобни ходове, централните банкери ще трябва да убедят пазарните участници в навременността и резултатността на приетите от тях мерки за повишение на растежа в еврозоната.

Освен това ЕЦБ би трябвало да предостави и решение на евентуално неефективност на внедрената вече програма за количествени улеснения, като допълнителна доза стимули остава очаквана от инвеститорите. Дали обаче действително централните банкери ще могат да се справят без последващо навлизане на лихвените нива в отрицателна територия остава под съмнение. Позициите на еврото биха останали нестабилни до пресконферендията в 15:30 часа българско време днес, а посоката, в която след това ще поеме остава зависеща от коментарите, които Марио Драги ще направи по отношение на монетарната политика на ЕЦБ. Още две централни банки ще имат заседания до края на месеца, което предполага волатилност на пазара.

Федералният резерв на САЩ (Фед) ще прегледа монетарната си политика на 26-27 април, докато Японската централна банка (ЯЦБ) има заседание на 28 април. Председателят на Фед Джанет Йелън сподели, че институцията ще бъде особено предпазлива при повишението на лихвените нива, което означава, че всеки намек за скорошни действия в тази посока би подкрепил зелените пари. От друга страна ЯЦБ се очаква да увеличи програмата си за количествени улеснения, след като слабите нива на растеж в глобален план биха могли да нарушат крехкия баланс на японската икономика. Вчера лидерът на ЯЦБ Харухико Курода загатна, че подобни действия биха били вероятни в краткосрочен период, което би отслабило позициите на йената, което е и целта на Токио.

На азиатските фондови пазари се наблюдаваха ръстове до най-високите стойности за последните близо 6 месеца, след като цената на петрола продължава пътя нагоре. Поскъпването на суровината стана факт и вчера, когато запасите в САЩ нараснаха с по-малки от очакваните стойности. Това подкрепи и индексите отвъд Океана, като позитивните нагласи се пренесоха и в Азия. След неуспеха на срещата в Доха, Русия обяви, че има възможност да увеличи производството до 12-13 млн. барела дневно, спрямо текущите нива от 11 млн. барела, след като различните позиции на Саудитска Арабия и Иран доведоха до негативния изход на срещата в неделя. Това спря възхода на суровинните валути, които записаха силни повишения спрямо долара, благодарение на възхода на петрола.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Най-популярната двойка изглежда навлиза в краткосрочен рейндж. В момента не е подходящо да се заемат позиции на по-ниските времеви рамки и сигналите, които би генерирала тя. Лондонската сесия вероятно ще бъде ниско волатилна, тъй като инвеститорите ще чакат важните събития и показатели, които ще се публикуват в 15:30 часа. Достигане на подкрепата при 1.12112, може да ни даде повече яснота накъде ще се движи цената през идните дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:58 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
kloynat
преди 8 години
е супер марио какви ли пак ще ги оакаш или вси4ко е режисирано с Федералният резерв на САЩ (Фед)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още