IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австралийския долар поскъпна до върховите си нива от юни 2015 г.

С подобряване на инвеститорските настроения японската йена бе подложена на натиск

12:15 | 19.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Цената на „черното злато“ се опита да се стабилизира от рязкото поевтиняване в началото на седмицата. Поскъпването подкрепи стоковите валути, които увеличиха стойността си спрямо щатския долар. Австралийската валута се покачи до върховите си нива от юни 2015 г. спрямо зелените пари при 0.7787, докато канадският долар достигна 1.2759. Пазарните участници преоцениха негативните последствия от неуспешната среща в Доха и котировките на петрола поеха отново нагоре, неутрализирайки отрицателния гап, с който започнаха новата седмица. С подобряване на инвеститорските настроения японската йена бе подложена на натиск, като загуби позиции спрямо основните си конкуренти. Йената се понижи спрямо долара до 109.15, след като денят бе за стоковите валути.

Цената на петрола бе подкрепена и от стачката в Кувейт. Производството там е намаляло до 1.1 млн. барела дневно, на база на предходните нива от 2.8 млн. барела вследствие на стачните действия на работниците. Отзвукът от тях обаче се очаква да бъде кратък, като инвеститорите могат да обърнат отново поглед към завишените добивни нива в световен мащаб и липсата на споразумение между основните страни производителки. Саудитска Арабия не склони да пропусне желанието на Иран да продължи да увеличава добивите си в името на историческо споразумение, което се очакваше да сложи началото на края на глобалното пренасищане от суровината.

Стачните действия в Кувейт и последващото поскъпване на петрола дадоха и възходящ импулс на основните американски индекси. Сините чипове от DJIA достигнаха най-високата си стойност от близо 9 месеца насам, задминавайки бариерата при 18 000 пункта. Широкият S&P 500 от своя страна записа ръст от 0.65%. Зелената сесия на Wall Street подкрепи търговията на азиатските индекси. Заедно с поевтиняването на йената, Nikkei успя да нарасне с 3.68%, последван и от други водещи азиатски измерители. Ръстовете не отсъстваха и на Стария континент, въпреки негативните гапове, с които започна сесията. Германският DAX навакса загубите и завърши деня с повишение от 0.68%. Дали обаче положителните настроения няма да бъдат кратки?

Липсата на споразумение между страните производителки може да доведе до допълнително увеличаване на добивите, след като битката за пазарен дял има вероятност да стане все по-осезаема. Това би довело вместо до замразяване на производството, до неговото засилване, а оттам турбуленциите на пазарите ще се засилят. Както Иран има намерение да възвърне нивата от преди наложените от Запада санкции при 4 млн. барела дневно, така и лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия би могла да увеличи своя добив от текущите 10.2 до 11 млн. барела на ден, като другите страни биха последвали тези стъпки. По този начин ребалансирането на петролния пазар би се проточило чак до 2018 година.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GER30

Възходящият моментум е силен и увеличава шансовете на дългите позиции, отворени около подкрепата при 8 971 пункта. Целта на покупките не бива да бъде по-високо от 11 030 пункта, но ако цената продължава да ускорява към тази първа съпротива с подобна скорост, може да затворим само 50% от експозицията и останалата част да бъде затворена при достигане на следващата съпротивата около 11 420 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още