IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централните банкери в Токио са изправени пред спекулативно поскъпване на йената

Методите за това обаче започват да намаляват, а доверието в регулатора e разколебано

11:32 | 12.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поевтиня по време на азиатската сесия, след като финансовият министър на Япония Таро Асо заяви, че водещите световни икономики подкрепят евентуална намеса на централните банкери срещу спекулативната търговия на валутата, която поскъпва от края на месец март. Йената загуби позиции спрямо кошница от основни валути, като отстъпи на долара до 108.35. Засилените й позиции изглежда не се дължат на качеството й на валута-убежище, а по-скоро на предпазливия тон на Федералния Резерв на САЩ (Фед), който загатна за умерено повишение на лихвените нива в икономика номер едно, координирано с глобалните рискови фактори пред страната.

Въпреки налагането на отрицателни лихви в Япония от края на месец януари йената е спечелила 11% спрямо долара. Рязкото поскъпване на валутата поставя пред изпитание възможностите на паричната политика, което в комбинация с негативния ефект върху износа създава още проблеми за властите в Токио. Това поставя под съмнение ефективността на решенията, които Японската централна банка взима, тъй като нито програмите за количествени улеснения, нито отрицателните лихви доведоха до желания за страната резултат. За сметка на това фондовите пазари загубиха 13% от стойността си, като банковият сектор записа най-силни понижения. Ситуацията за Токио започва да се влошава, като централните банкери трябва да се преборят със спекулативното поскъпване на йената. Методите за това обаче започват да намаляват, а доверието в тях избледнява.

След ралито на петрола австралийският, новозеландският и канадският долари записаха поскъпване спрямо зелените пари. „Черното злато“ се отдръпна от достигнатите върхови нива при 40.75 долара за щатски барел, след като инвеститорите реализираха печалбите от последните 2 дни. Надеждите за положителен резултат след срещата на основните страни-производителки в Доха тази неделя надделяха, изстрелвайки цената нагоре. Дори да няма сделка, която да доведе до намаляване на реалното намаляване на пренасищането, психологическият ефект за координирани действия би подкрепил цената на петрола. Това обаче вероятно би имало само краткосрочен ефект, но би поставило основите на последващо сътрудничество, което само по себе си да подкрепи суровината. Въпреки това Иран се явява голямата неизвестна пред пазарните участници, като позицията на страната би имала влияние върху котировките на „черното злато“.

Днес обаче инвеститорите отправят поглед към данните за индекса на потребителските цени във Великобритания. Очакванията клонят към увеличение, което ще сигнализира за минимален ръст на инфлацията на Острова. Освен това в четвъртък Английската централна банка ще обяви своето решение по отношение на лихвените нива в страната, като прогнозите сочат, че промяна на текущите нива от 0.50% няма да има. Въпреки предстоящия референдум за членството на страната в Европейския съюз през юни, паундът записа поскъпване спрямо долара вчера, извисявайки се с около 0.8% до нивото при 1.4286.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Двойката консолидира под солидното ниво на съпротива около 1.14401. Ако за пореден път биковете не успеят да преодолеят структурната бариера, ще видим рязко поевтиняване на двойката. Към момента по-вероятният сценарий е да не успее да пробие във възходяща посока. Може да се направят продажби с много малки обеми, към които да се прибави впоследствие. Трябва да се отбележи, че подобно обзалагане крие големи рискове от неуспех.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
danailov82
преди 8 години
вече 5 часа минаха, а още не сте си коригирали грешката, или ви е все тая за рейтинга ви...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
danailov82
преди 8 години
...коментара под EU/USD и GBR/USD е еднакъв- съвпадение или copy/paste?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още