IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще успеят ли данните за заетостта в САЩ да съживят долара?

Голям печеливш спрямо зелените пари се оказа австралийският долар, който спечели 7.2% през последния месец

11:28 | 01.04.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът ограничи загубите с началото на азиатската сесия, след като инвеститорите очакват ключовите новини за неселскостопанската заетост в САЩ. Зелените пари записаха значителни загуби през първото тримесечие на годината спрямо кошница от основни валути. Отстъплението на долара през тази седмица бе провокирано от коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед) Джанет Йелън, че институцията ще бъде по-умерена в действията си спрямо повишението на лихвените нива в страната, с оглед на рисковете пред глобалната икономика. Това задълбочи падението на долара, който спрямо еврото записа спад от 4% за първите 3 месеца, след като единната валута достигна върхова стойност за последните 5 месеца при 1.1411 вчера.

Зелените пари отстъпиха до 112.05 йени след началото на днешния ден, след като загубиха повече от 6% от стойността си за последното тримесечие, което представлява най-значителната загуба за долара след 2009 година. Преследването на японската йена в качеството й на валута убежище доведе до падението на двойката, а тази тенденция се засили днес, след като опасения, че планът на министър-председателя на Япония Шиндзо Абе няма да доведе до желаните икономически резултати, подкрепиха йената. Според обявените данни бизнес доверието в страната през първото тримесечие е записало рязък спад, което се отрази в разпродажби на Nikkei с над 3.6% и в поскъпване на японската валута.

Другият голям печеливш спрямо зелените пари се оказа австралийският долар, който спечели 7.2% през последния месец, което представлява най-силното поскъпване от 2011 година. Ръстът за валутата бе подкрепено и от надеждите за координирано намаляване на добивите на петрол, което подкрепи австралиеца. По време на азиатската сесия валутата поскъпна до 0.7700 долара, на фона на положителните данни относно индекса на бизнес активността за производствения сектор в Китай, който записа ръст през месец март за първи път от 9 месеца насам, установявайки се при 50.2 пункта.

Въпреки повишенията през месец март от близо 14%, петролът остава под натиска на пренасищането в глобален план. Ралито за суровината през изминалия месец бе подхранено основно от надеждите за ограничаване на добивите и неутрализиране на силно завишеното предлагане и поевтиняването на долара. Въпреки това обаче неизвестните около срещата на основните страни производителки в Доха на 17 април, както и засилване на позициите на долара, би могло да доведе до поевтиняване на суровината.

Новината, която приковава вниманието на инвеститорите днес, а именно неселскостопанската заетост в САЩ ще бъде обявена в 15:30 часа българско време. Тези данни имат значителна важност, когато биха могли да наклонят везните за действия от страна на Фед по време на следващата среща на централните банкери. Сега обаче Джанет Йелън акцентира върху това, че институцията ще бъде особено предпазлива при решаване на точния момент и темп на повишение на лихвите, като пазарът вече отхвърли възможността това да се случи през април, а вероятността за ръст през юни намаля значително. Това означава, че дори ако данните надвишат очакванията от 205 000 новосъздадени работни места, това едва ли ще се отрази в поскъпване на долара, ако разбира се трудовият пазар не изненада шоково инвеститорите. В противен случай, данни близки до прогнозните не биха имали обичайния импулс за зелените пари.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Около края на февруари и началото на март сигнализирахме в няколко анализа, че март месец двойката ще поскъпва. Съветите ни бяха да се купува около 1.0880, а към момента двойката се търгува около 1.1380. През днешния ден в 15:30 ще бъдат публикувани данните за заетостта в САЩ. Икономически показател с изключително голямо въздействие върху валутния пазар. Очакваните стойности са по-ниски от предходните. Ако данните са равни или по-ниски от очакваните, ще видим сериозен ръст при EURUSD. Ако данните са положителни не бива да очакваме голямо разместване, тъй като тонът на Фед бе твърде предпазлив. Реакцията на пазара след изказването на Йелън беше голяма и доларът поевтиня рязко спрямо кошницата от валути. Това ни показва, че зелените пари са подложени на натиск, който едва ли ще бъде преодолян лесно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 16:21 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
това с курса на долара не е работа за всеки много хора са пили студена вода и никога ниама логика с курса надоло на горе долара е валутата на дявола
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
хамстер
преди 8 години
данните не, но могат да послужат като обяснение на човека на командния пулт )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
хамстер
преди 8 години
данните не, но могат да послужат като обяснение на човека на командния пулт )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Raz
преди 8 години
USA вече започна да изнася петрол, два кораба поръчани от японската Tonen пристигат вече в Япония натоварени в USA. Логично е че се га САЩ да има интерест да се вдигне цената на петрола и да се понижи курса на долара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
freegan
преди 8 години
Мани го Туриста, но $ вече е достатъчно евтин и лично аз обмислям покупки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ledosvetlenie
преди 8 години
Тоест купувайте евраци щото Туриста никога не познава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Tyrista
преди 8 години
parity for the couple USD/EURO or at least 1.02 more QE FROM Europe soon!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 8 години
Може би днес е големия ден на валутните дилари Ако данните за заетоста в САЩ са по добри от очакваното и безработицата падне до 4.8 % доларът отново ще се върне на границата от 1.10 за евро а може би и под него Независимо от твърде предпазливите изказвания на Ф Е Д Валутните дилари трябва да имат в предвид че и Е Ц Б няма да остане безучастна Силното евро не е особенно добро за Е С поради спадане на износа на Е С Марио Драги изтърва една фраза - че лихвите няма да падат по вече Фраза която не трябваше да казва Ако ръстат на Европа е мижав и инфлацията твърде ниска лихвите на Е Ц Б ще продължават да падат а стимулите да се увеличават Всичко днес е в ръцете на валутните дилари и тяхната решителностМогат да спечелят много но могат и да загубят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още