IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доларът се задържа на най-ниските си нива спрямо еврото от 2 месеца насам

Поевтинялата щатска валута обаче не можа да окаже подкрепа на цената на петрола

11:46 | 31.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Фондовите пазари в САЩ записаха повишения за трета поредна сесия. Предпазливостта, с която подходи председателят на Федералния резерв (Фед) Джанет Йелън по отношение на лихвените нива, спомогна на основните индекси в лицето на DJIA и S&P 500 да запишат рекорден брой зелени сесии в рамките на един месец. Сините чипове напреднаха с 0.47%, докато широкият измерител увеличи стойността си с 0.44%. Фед се явява двигател за ралито на фондовите пазари, като отслабените позиции на долара подкрепят поскъпването. Позитивните движения присъстваха и на Стария континент, след като германският DAX и френският CAC40 реализираха ръстове, респективно от 1.60% и 1.78%. Апетитът за риск се засили след коментарите на Йелън, което правомерно рефлектира върху положително представяне на измерителите от двете страни на Океана.

Щатският долар се задържа до най-ниските си нива за последните близо 2 месеца спрямо еврото. През вчерашния ден единната валута поскъпна до 1.1365, но впоследствие отстъпи на зелените пари до 1.1332. Щатският долар поевтинява спрямо кошница от основни валути, след като Джанет Йелън акцентира върху глобалните препятствия пред американската икономика, което изключи възможността от повишение на лихвените нива през април и намали вероятността за действие на централните банкери дори през юни. Това подкопа основите на зелените пари, които бяха белязани от поевтиняване, след като пазарът оцени новите перспективи пред Фед.

Поевтинелият долар не успя да окаже подкрепа на петрола, след като запасите в САЩ нараснаха отново. Складовите наличности се повишиха с 2.3 млн. барела за последната седмица, което доведе до спад в цената на „черното злато“. Предлагането на суровината се е увеличило след премахването на санкциите на Иран, а освен това добивите на Ирак също са нараснали, което донякъде неутрализира задържането на производството на януарски нива от Саудитска Арабия, Катар, Русия и Венецуела. Цената на щатския петрол се потопи с 1.4%, спадайки до 37.72 долара за барел, като натискът върху котировките продължава.

През днешния ден пазарните участници отправят поглед както към данни за водещата европейска икономика в лицето на Германия, така и отвъд Океана. В 10:55 часа българско време бяха обявени данните за безработица в Германия, която се понижава до 6,5%. Впоследствие в 15:30 часа българско време данните за брутния вътрешен продукт на Канада на месечна база ще бъдат следени от инвеститорите. Пазарът като цяло остава в очакване на стойностите за неселскостопанската заетост в САЩ, които ще станат известни утре и биха имали ключово значение както за действията на Фед по отношение на лихвените нива, така и за нагласите на пазарните участници.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Зоната на подкрепа около 1.83069 ще бъде последната надежда за отскок на цената във възходяща посока. Ситуацията е такава, че ни позволява да купим с малък обем, ако видим консолидация около 1.83069, като поставим стоп под 1.74924. Целта на подобна контра-сделка спрямо моментното движение, не бива да бъде по-високо от 1.97852. В случая подобно силно възходящо движение е оптимистичната цел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:12 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още