IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът при петрола ограничи поскъпването на австралийския и канадския долар

Еврото и британският паунд също поскъпнаха срещу американската валута

11:40 | 29.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спадът при петрола ограничи поскъпването на австралийския и канадския долар

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Доларът поевтиня спрямо кошница от основни валути след незадоволителни данни за щатската икономика. Показателите за потребителските разходи се разминаха с очакванията на пазарните участници, което доведе и до намаляване на прогнозните величини на брутния вътрешен продукт на САЩ за първото тримесечие. Негативните резултати разколебаха настроенията за повишение на лихвените нива в икономика номер едно в края на следващия месец, след като представители на Федералния резерв (Фед) обявиха, че ако страната задържи позитивното си икономическо представяне, централните банкери биха пристъпили към затягане на следващото си заседание през април. Това доведе до поевтиняване на зелените пари срещу кошница от основни валути и засили неизвестните около момента и темпа на повишение на лихвените нива отвъд Океана.

Въпреки загубите за долара бичите настроения за валутата, макар намалели, остават налице след серията коментари на представители на Фед през изминалата седмица, които сочат повишение на лихвените нива в края на април. Дали тази картина ще се запази зависи от изказванията на председателя на институцията Джанет Йелън тази вечер. Представянето на долара би се повлияло от посоката, в която тя ще акцентира намеренията на централните банкери. Освен това ключовите данни за неселскостопанската заетост в петък също биха натежали върху решението на Фед относно лихвените нива, като те биха взели ролята на катализатор.

Доларът загуби позиции спрямо стоковите валути, които успяха да се възползват от разколебаването на зелените пари. Еврото и британският паунд също поскъпнаха срещу американската валута, респективно до 1.1219 и 1.4282. Представянето на японската йена обаче бе негативно повлияно от спекулациите за допълнителни количествени улеснения, което довежда до отслабване на валутата. Рисковете, че Японската централна банка ще намали лихвените нива още повече в негативна територия също допринася за разколебаване на доверието в йената. Валутната двойка остава под влияние на отрицателните лихви в островната страна, което отслабва позициите на японската валута.

Поскъпването на австралийския и канадския долар бе ограничено от поевтиняването на петрола. Опасенията, че ралито на „черното злато“ от началото на февруари вече изчерпва своя интензитет доведе до спад в цената на петрола. Също така прогнозите сочат, че запасите в САЩ ще достигнат нови рекордни нива, което допълнително ще подкопае основите на суровината. Според Американския петролен институт запасите от лек суров петрол са нараснали с 3.2 млн. барела за седмицата до 25 март. Превесът на мечките се очаква да продължи, докато не се наблюдава подобрение в перспективите около намаляване на добивите, което да неутрализира пренасищането от суровината, тъй като ограничението на производството само по себе си не води до задоволителни резултати. Въпреки най-силния старт на годината от 2011 година насам, цената на петрола би могла да спадне до 30 долара за барел WTI, в случай че липсва трайно намаляване на запасите.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Вчера коментарът ни за GBPUSD беше следният: „В краткосрочен план е много вероятно да видим поскъпване на лирата срещу щатския долар. Компресирането на цената в клиновидна форма донякъде подкрепя хипотезата. Покупка с таргет около 1.42393 ще бъде добра възможност за печалба. Обемите трябва да бъдат малки, а стопът сравнително плитък.“

Сценарият се изпълни чисто и без отклонения. До края на седмицата двойката няма да бъде подходяща за търгуване, преди да видим данните за заетостта в САЩ, тъй като новината може да предизвика непредсказуеми движения на щатския долар спрямо останалите валути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още