IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският долар продължи възхода си

Австралийският долара загуби 1.4% спрямо долара през изминалата седмица, докато канадската валута спря позитивната серия срещу зелените пари

11:44 | 28.03.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар продължи да поскъпва спрямо японската йена по време на азиатската сесия, след като коментари на представители на Федералния резерв на САЩ (Фед) подкрепиха зелените пари. Централни банкери изявиха своята подкрепа към повече повишения на лихвените нива отколкото очакват пазарните участници. Това доведе до ръст за долара до 113.68 йени, след като в началото на месеца от Фед обявиха, че очакванията за 4-кратно повишение на лихвите през 2016 ще се съкрати до само 2. Американската валута спечели територия и спрямо еврото, което отстъпи до 1.1152 с началото на търговията днес.

В края на тази седмица ще бъдат обявени данните за неселскостопанската заетост в САЩ, както и индексът на бизнес активността за производствения сектор, което се очаква да даде насоки по отношение на монетарната политика на Фед. Също така във вторник изявление ще даде председателят на институцията Джанет Йелън, докато в четвъртък инвеститорите ще следят изказванията на президента на Фед на Ню Йорк Уилям Дъдли. Щатският долар би продължил позитивното си представяне спрямо кошница от основни валути, в случай че се заговори отново за повишение на лихвените нива с по-остър от очаквания темп. Днес фокусът на пазарните участници пада върху дефлатора на потребителските разходи в САЩ, който ще бъде обявен в 15:30 часа българско време.

След като в сряда представител на Фед обяви, че повишение на лихвените нива през следващата среща на институцията към края на април е възможно, позициите на паунда бяха отслабени спрямо зелените пари. Цялостното представяне на щатската валута бе изключително добро през изминалата седмица на база на подкрепящите затягания на монетарната политика изказвания на централните банкери. Стоковите валути също изпитаха затруднения спрямо долара, записвайки понижения, които бяха продиктувани както от засилените позиции на долара, така и от поевтиняването на петрола.

Австралийският долара загуби 1.4% спрямо долара през изминалата седмица, докато канадската валута спря позитивната серия срещу зелените пари. „Черното злато“ реализира загуба от близо 2% през миналата седмица. Завишените запаси в САЩ от 9.4 млн. барела, както и поскъпването на долара доведоха до спад в цената на петрола. Предстоящата среща на основните страни-производителки на суровината на 17 април вероятно ще държи търговията в тесни граници в очакване на повече информация относно потенциално координирано намаляване на добивите. Все пак петролът успя да възстанови част от загубите, предимно благодарение на силното търсене на бензинови продукти, но цената се намира под натиск. До ключовата среща на 17 април, нивото при 40 долара за барел американски лек суров петрол се очаква да играе балансираща роля в котировките на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Към момента възможностите пред двойката са две: слабо поскъпване, последвано от поевтиняване, или директно поевтиняване. И в двата случая ние трябва да изчакаме цената да тества зоната на психологическа подкрепа около 1.1063, за да направим първата си покупка. Предвид факта, че на 17 март цената не успя да реализира нов локален максимум, трябва да бъдем много бдителни над покупките и да менажираме позициите си с мисълта, че Фед е пред потенциално увеличение на лихвите още веднъж през 2016 г. Това автоматично превръща всички покупки във високо рискови, контра-трендови сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
kloynat
преди 8 години
Щатският долар за сега ближе рани никав го нема но вси4ко това е манипулиране от страна на каката с белите коси Джанет Йелън, докато в четвъртък инвеститорите ще следят изказванията на президента на Фед блиа блиа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още