IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждите за облекчения в Япония през април ограничават поскъпването на йената

Песимистичният характер на изказването на Курода допринесе за ръст на валутата убежище както спрямо долара, така и спрямо еврото

10:46 | 15.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Надеждите за облекчения в Япония през април ограничават поскъпването на йената

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската централна банка (ЯЦБ) не пристъпи към промяна на курса на парична си политика, оставяйки лихвените нива на същите стойности. Въпреки че централните банкери понижиха очакванията си за представянето на икономиката на страната, лихвите се задържат на текущи нива от минус 0.1%, което означава, че резервите на търговските банки ще продължат да се таксуват. Тъй като председателят на институцията Харухико Курода бе споменал, че няма да се поколебае да намали допълнително отрицателните от края на януари лихви, задържането на нивата доведе до поскъпване на японската йена. Освен това по-песимистичният характер на изказванията на Курода допринесе за ръст на валутата убежище както спрямо долара, така и спрямо еврото.

Йената поскъпна респективно до 114.13 и 125.77 срещу зелените пари и единната валута по време на азиатската сесия. Централните банкери решиха още да задържат програмата за изкупуване на активи на текущите 80 трлн. йени, или 705 млрд. долара, което оправда очакванията на пазарните участници. Поскъпването на йената обаче доведе до спадове за Nikkei, който загуби 0.68% от стойността си. Въпреки това силните позиции на валутата остават разколебани от очакванията, че ЯЦБ ще пристъпи към допълнителна доза количествени улеснения през април, което ограничава поскъпването на йената. Сега инвеститорите обръщат поглед към срещата на Федералния резерв на САЩ (Фед) утре, на която ще стане ясно какви са вижданията на централните банкери по отношение на паричната политика в САЩ.

Очакванията не предполагат, че Фед ще пристъпи към повишение на лихвите, но институцията може да подскаже, че бъдещо затягане тази година стои на дневен ред. Въпреки глобалния икономически застой, Фед би могъл да прибегне до затягане на лихвените нива, в случай че трудовият пазар продължи доброто си представяне наред с инфлацията в страната. Противно на пониженията на лихвите от страна на ЯЦБ и Европейската централна банка, Фед е на път да нормализира паричната си политика. От друга страна развиващите се икономики изпитват трудности, причинени както от намаляващото търсене на Китай, така и от по-ниските цени на суровините, което дава възможност на САЩ да изпъкне като водеща икономическа сила в момента. Това от своя страна би могло да доведе до ръст на долара в дългосрочен план.

Поскъпване на долара би натежало върху цената на петрола, който записа понижения с началото на днешния ден. „Черното злато“ се оказа под негативното влияние на опасенията за задълбочаване на пренасищането на пазара, с което започна заличаване на 6-седмичното повишение, което суровината реализира. Фокусът продължава да бъде върху потенциално споразумение между страни членки на ОПЕК и Русия за ограничаване на производството. Задържането на добивите на януарски нива не би могло да понижи трайно пренасищането от петрол, за което Иран продължава да допринася. Това от своя довежда до спад на цената на суровината, като американският лек суров петрол е загубил близо 4% от стойността си от началото на седмица, понижавайки се до 36.62 долара за барел по време на азиатската сесия.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

На 10 март публикувахме: „След вчерашното решение на Новозеландската централна банка да понижи основния лихвен процент, двойката се обезцени рязко. Това може да се каже, че беше очаквано действие в неочакван момент. До края на март най-вероятно новозеландският долар ще бъде подложен на интензивен натиск и късите позиции в NZDUSD ще бъдат добра възможност за печалби. Преди да се предприемат всякакви действия обаче, е нужно да видим необходимата корекция до психологическата съпротива около 0.67044. Това ще бъде първото удобно ниво за отваряне на къса позиция. Първата цел може да бъде 0.65317, където да се затвори част от позицията.“

Към днешна дата очакванията ни се реализираха изцяло. След корекция двойката отново се спусна до подкрепата около предишния локален минимум. По-консервативните участници може да затворят 50% от експозицията си около локалния минимум, а по-агресивните да изчакат достигането на подкрепата при 0.65325.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още