IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадският долар поскъпна до най-високото си ниво от четири месеца

Поскъпването на петрола подкрепи суровинните валути

11:23 | 14.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

След разнопосочните движения на фондовите пазари след срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък пазарните участници преоцениха мерките, които предприе председателят Марио Драги и това доведе до повишения на Wall Street. Широкият измерител S&P 500 надмина психологическата граница от 2 000 пункта, увеличавайки стойността си до 2 022.19 пункта. Сините чипове на DJIA се настаниха на 17 213.31 пункта, записвайки ръст от 1.28%. Възвърналите се позитивни настроения подкрепиха и щатския долар, който се повлия негативно след изказванията на Марио Драги, че ЕЦБ не възнамерява да намалява повече лихвените нива в еврозоната.

Зелените пари възстановиха част от загубите спрямо японската йена в петък, поскъпвайки срещу считаната за убежище валута до 113.91. Ден по-рано доларът се потопи до 112.60, след като пазарните участници реагираха разнопосочно на намеренията на ЕЦБ относно стимулите, които ще възприеме институцията за съживяване на растежа на Стария континент. За повишения апетит за риск допринесе и ръстът при цената на петрола. Поскъпването на „черното злато“ подкрепи суровинните валути, като канадският долар продължи поскъпването спрямо зелените пари до най-високата си стойност за последните 4 месеца. Подемът при желязната руда през изминалата седмица от своя страна подкрепи австралийският долар, който напредна спрямо щатската валута до върхови нива от юли 2015 година.

Еврото спря възхода си срещу долара, след като инвеститорите са в очакване на нова порция насоки от Федералния резерв на САЩ (Фед). Не се очаква промяна на лихвените нива в икономика номер едно. Освен това утре ще се състои и конференцията на Японската централна банка, на която също не се очакват резки промени в паричната политика на институцията след агресивното възприемане на негативни лихвени стойности. Седмицата на централните банкери ще се завърши от Английската централна банка в четвъртък, която отново не се счита, че ще промени лихвените нива, които се намират при 0.5% на Острова. Пазарните участници ще останат предпазливи, като купувачите на долара ще очакват да чуят, че Фед ще пристъпи към двукратно увеличение на лихвите в икономика номер едно тази година.

Петролът възприе ролята на двигател за фондовите пазари. Брентът се задържа над 40 долара за барел, вследствие на очакванията за намаляване на производството от САЩ и ОПЕК и увеличаване на глобалното търсене на суровината. Въпреки ръстовете бъдещото стабилизиране на цената на „черното злато“ остава несигурно, тъй като Иран възнамерява да увеличи дневното си производство до 4 млн. барела. До тогава страната заяви, че няма да участва в преговорите за замразяване на добивите - споразумение, до което стигнаха други членки на ОПЕК. Поради тази причина Иран едва ли ще вземе участие в срещата на основните страни производителки в Русия на 20 март, което намалява импулса в цената на петрола и оказва натиск върху суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/AUD

Двойката е съвсем близо до първата сериозна психологическа подкрепа в зоната между 1.8768 и 1.8198. Навлизането на цената между двете стойности ще увеличи шансовете на биковете. Към момента не може да се говори за нови върхове по-високи от 2.23431, а за корективни движения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още