IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът е в очакване на ключовата среща на ЕЦБ

Разхлабването на монетарната политика в еврозоната се смята за почти сигурно

11:24 | 10.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарът е в очакване на ключовата среща на ЕЦБ

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Централната банка на Нова Зеландия неочаквано пристъпи към понижение на лихвените нива вчера. Институцията намали текущите стойности с 0.25% до рекордно ниските 2.25%. Тези действия на централните банкери се реализират след въвеждането за първи път на отрицателни лихви от Японската централна банка през месец януари и преди ключовата среща на Европейската централна банка (ЕЦБ), на която се очаква допълнително понижение на лихвите. Като основни причини за тази стъпка на Новозеландската централна банка бяха посочени глобалният икономически застой, стимулиращите растежа действия на централните банкери във водещите икономики, както и ниските нива на инфлация в страната. В резултат на това събитие, новозеландският долар поевтиня спрямо щатската валута от върховите нива за последните 3 месеца при 0.6818 до 0.6618.

Намаляването на лихвените нива в Нова Зеландия даде зелена светлина за фондовите пазари в страната. Освен това ръстът в цената на петрола, както и позитивните напоследък добри новини за щатската икономика, стимулираха покупките на акции както в Азия, така и от двете страни на Океана. Сините чипове успяха да се завърнат над 17 000 пункта, докато S&P 500 спечели 10 пункта, напредвайки с 0.5%, но се задържа под 2 000 пункта. Положителните движения за азиатските пазари от своя страна бяха провокирани и от настанилите се очаквания, че ЕЦБ ще предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката в еврозоната. Инвеститорите днес се фокусират върху срещата на централните банкери на Стария континент.

Разхлабването на монетарната политика в еврозоната се смята за почти сигурно, но твърдите убеждения биха могли да разочароват инвеститорите още един път, имайки предвид по-премерените стъпки на институцията през декември.

Към момента намаляване на депозитната лихва с 10 процентни пункта до отрицателните 0.4% започна да се възприема от пазара, рефлектирайки и върху слабо поевтиняване на еврото спрямо долара. Също така остава възможността за двустепенна депозитна система, което означава, че част от депозитите в ЕЦБ ще бъдат фиксирани на лихва над депозитните нива, което от своя страна отваря пространство за допълнителни намаления на депозитните лихви. Очакванията също така спрягат и разширение на програмата за количествени улеснения от текущите 60 млрд. евро месечно с още 10 млрд., като ръст дори с 20 млрд. евро на месец не се изключва като възможност.

В зависимост от мерките, които ЕЦБ ще вземе за стимулиране на икономическия растеж в еврозоната, единната валута би се повлияла до различна степен. Институцията едва ли ще подходи твърде агресивно по отношение на стъпките, които ще предприеме, тъй като това няма да бъде последната среща на централните банкери, на която ще станем свидетели на обявяването на стимули за икономиката, което означава, че част от козовете ще бъдат запазени от председателя Марио Драги. Дългоочакваната среща на ЕЦБ, която ще има отзвук не само върху стойността на еврото и фондовите пазари, а и върху настроенията относно глобалната икономика като цяло, ще се състои днес в 15:30 часа българско време, докато обявяването на лихвените нива ще бъде в 14:45 часа българско време.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

NZD/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 20:00 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още