IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай възвърна апетита към японската йена

Разочароващите данни повлияха негативно и върху цената на петрола на база на опасенията за занижено търсене от Пекин

11:07 | 08.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Американският долар поевтиня спрямо японската йена, след като склонността на инвеститорите за поемане на риск се понижи. Разочароващи данни от Китай дадоха преимущество на считаната за убежище валута, подхранвайки отново опасенията за стабилността на страната. Износът за месец февруари на икономика номер две се е свил с 25.4% спрямо предходната година, докато вносът е записал спад от 13.8%. Освен това търговският баланс също не оправда очакванията на пазарните участници, което също допринесе за засилване на настроенията, че потреблението от Китай ще намалява. Това доведе до поскъпване на японската йена, която напредна спрямо долара и еврото, респективно до 112.74 и 124.23.

Негативните новини от Китай завлякоха със себе си австралийския и канадския долар, които се отдалечиха от достигнатите върхови стойности спрямо зелените пари. Австралийският долар се снижи от върха за последните 7 месеца при 0.7484, спадайки до 0.7414, докато канадската валута спря поскъпването спрямо долара, заличавайки спечелената територия от 1.3260 до ниво от 1.3337. Новозеландският долар от своя страна също остана от губещата страна спрямо щатската валута, поевтинявайки с 0.4% до 0.6756, на фона на наближаващата среща на централните банкери утре вечер. Въпреки че вероятността за понижение на лихвените нива остава малка, инвеститорите очакват срещата да премине под диктовката на смекчени и умерени изказвания на институцията, което оказва натиск върху новозеландския долар.

Единната валута успя да поскъпне срещу американския долар, въпреки че очакванията за допълнителни монетарни стимули от страна на Европейската централна банка в четвъртък взимат превес. В същия момент обаче, множество пазарни участници са на мнение, че институцията ще бъде по-умерена в действията си и сценарият от 3 декември ще се повтори, когато очакванията на инвеститорите за по-остри мерки за стимулиране на растежа не бяха оправдани. Това от своя страна води към идеята, че еврото няма да поевтинее значително спрямо долара, но все пак се очаква единната валута да загуби територия след срещата на централните банкери.

Разочароващите данни от Китай повлияха негативно и върху цената на петрола на база на опасенията за занижено търсене от страната. Брентът се покачи над 41 долара за барел за първи път тази година, но впоследствие суровината се отправи към червената територия. Споразумението за задържане на добивите на нивата от месец януари между Русия, Саудитска Арабия, Венецуела и Катар дадоха преимущество на купувачите през изминалите няколко седмици. Освен това намаляването на действащите нефтени съоръжения и очакванията за занижено производство в САЩ също подкрепиха котировките на „черното злато“. В същото време обаче, са необходими още действие за преодоляване на глобалното пренасищане от суровината, което би могло да се задълбочи от намеренията на Иран да разгърне още повече производството си.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още