IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поскъпването на петрола подкрепи канадския долар

Другата стокова валута в лицето на австралийския долар се потопи спрямо щатските пари

11:34 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Иран подкрепи споразумението за задържане на производството на петрол на нивата от месец януари. Страната обаче реши да не намалява своите добиви, от което ясно пролича, че намеренията на Техеран са да възстанови пазарния си дял преди налагането на санкциите върху износа. Тази стъпка на Иран повдигна въпроси дали Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела ще се придържат към плана за ограничаване на добивите или борбата за пазарен дял отново ще вземе връх. Въпреки това обаче инвеститорите възприеха действията на Иран като позитивна крачка към стабилизиране на цената на петрола. В резултат на това, щатският петрол се покачи до 31.69 долара за барел по време на азиатската сесия днес.

Координираните действия на Русия със страни членки на ОПЕК е първата обща глобална стъпка за съдействие между водещите износителки на петрол от 15 години насам. Въпреки че пренасищането от суровината остава налице, съвместните действия бяха положително възприети от пазарните участници. Като цяло обаче добивите остават на рекордни нива, което при липса на допълнителни мерки за стабилизиране на цената на „черното злато“ би довело до ново поевтиняване. Иран не би имал изгода от замразяване на производството си на текущи нива, след като едва наскоро започна да разгръща потенциала си, което означава, че предлагането би продължило да расте, а оттам и да окаже натиск върху цената на суровината.

Поскъпването на петрола оказа положително въздействие върху канадския долар, който успя да спечели позиции спрямо щатската валута. Канадският долар поскъпна срещу зелените пари до 1.3653, след като отсъстваха значителни новини от стенограмата на Федералния резерв на САЩ (Фед), а и подкрепата на Иран за сътрудничеството между ОПЕК и Русия задържа валутата на 2-седмични върхови нива. Другата стокова валута в лицето на австралийския долар се потопи спрямо щатските пари до 0.7133. Разочароващи данни за трудовия пазар, както и ръст на безработицата от 5.8% на 6.0% подкопа основите на австралиеца.

Ръстът в цената на петрола, в комбинация със силни данни за индустриалното производство в САЩ подкрепи фондовите пазари в икономика номер едно. Основните индекси отвъд Океана в лицето на S&P 500 и DJIA записаха увеличение в стойността си респективно от 1.65% и 1.59%. Положително представяне беляза и измерителите в Европа, като германският DAX записа ръст от 2.65% до 9 733.21 пункта, а днес започна деня също с повишения. Само 3 компании завършиха на червена територия, докато другите 27 записаха ръстове. Британският FTSE 100 също бе сред печелившите, завършвайки сесията на ниво от 6 030.32 пункта, или 2.87%.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

US30

На 14 януари коментарът ни беше следният: „Индексът тества първото важно ниво на подкрепа около 16 007 пункта. След изключително волатилния спад от изминалата седмица е много вероятно да видим корекция до 30% по Фибоначи или дори до 60%. В момента американските индекси не са добър избор за търговия. Движенията са волатилни и хаотични без ясна и определена тенденция. Когато имаме сериозни „разногласия“ по големите времеви рамки е изключително трудно и дори невъзможно да се скалпира успешно по ниските йерархични нива, където има по-скоро фиктивни трендове.“

Към днешна дата покачването е факт. След кратка инерция до подкрепата около 15 500 пункта, индустриалният индекс направи своето покачване до 30% по Фибоначи. Потенциалът за продължение на краткосрочното рали остава. Към момента заложеното преди време ниво при 17 002 пункта е оптимистична зона. Всеки, който е последвал идеята и е купил около 16 007 пункта, с целево ниво при 17 002, е добре да премести стопа или да свие част от експозицията си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:00 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още