IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли споразумение между ОПЕК и Русия?

Японската валута бе подкрепена от спадащата цена на петрола, което засили несигурността и опасенията на инвеститорите

11:06 | 02.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще има ли споразумение между ОПЕК и Русия?

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поскъпна през азиатската сесия днес, след като подновеният спад в цената на петрола оказа негативно представяне върху фондовите пазари и склонността на инвеститорите да поемат рискове.

Австралийският долар от своя страна загуби позиции в резултат на решението на централните банкери в страната да задържат основните лихвени нива на текущите стойности от 2%. Валутата обаче се обезцени поради факта че Австралийската централна банка не изключи възможността от евентуални бъдещи стимули, което доведе до спад на австралиеца спрямо щатския долар до 0.7063, след като преди това двойката достигна ниво от 0.7128.

Йената се отблъсна от най-ниската си стойност спрямо зелените пари от месец насам при 121.68, поскъпвайки днес до 120.35. Японската валута бе подкрепена от спадащата цена на петрола, което засили несигурността и опасенията на инвеститорите, които насочиха средства към възприемащата се за убежище йена. Очакванията за занижено потребление от Китай, в комбинация с продължаващото пренасищане на петрол в глобален мащаб, бяха причина за подновеното поевтиняване на суровината. Отрицателните лихвени нива в Япония правят по-скъпо държането на дълги позиции в йени, подкрепяйки долара, което отслабва преимуществото на йената в моменти на несигурност и волатилност на пазарите.

С поскъпването на йената Nikkei се озова на червена територия. Индексът загуби 0,64% от стойността си в резултат и на реализиране на печалби от двудневното рали на измерителя, причинено от въвеждането на отрицателни лихви в страната. Негативно представяне беляза фондовите пазари от двете страни на Океана поради поевтиняването на петрола.

За сметка на това обаче китайските индекси записаха ръстове, след като централните банкери в Китай пристъпиха към инжектиране на нова порция ликвидност във финансовата система на страната. Китайската централна банка вложи 100 млрд. юана (15,2 млрд. долара) в краткосрочни заеми на паричния пазар, в опит да задържи ликвидността на задоволителни нива преди празниците около Лунната нова година в страната, започващи на 7 февруари. Тези действия се очаква да подкрепят фондовия пазар, който вече е загубил 47% от стойността си от върховите нива пред юни 2015 г.

Цената на петрола се насочи надолу за втори пореден ден, след като рекордните добивни нива оказват негативно влияние върху суровината. Поевтиняване на „черното злато“ отново под 30 долара за барел би могло да се реализира, ако споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на производството не се реализира.

Единствено надеждите на пазарните участници за сътрудничество между основните страни производителки предпазва петрола от поевтиняване под бариерата при 30 долара за барел, тъй като дневното производство на ОПЕК вече се колебае около 33 млн. барела. По време на азиатската сесия днес, американският суров петрол поевтиня до 30.81 долара за барел, докато Брентът достигна ниво от 33.46 долара за барел.

Днес инвеститорите ще се фокусират върху данни за трудовия пазар и безработицата в Германия, която според очакванията ще се задържи на текущи нива от 6.3%. Тези новини би могло да окажат влияние на еврото, което бе подкрепено от растящите нива на несигурност на пазарите. Единната валута поскъпна днес спрямо долара до 1.0918, но данните от икономика номер едно в еврозоната биха могли да дадат и друга посока на валутата. По-късно днес в 23:45 българско време ще бъдат обявени и данните за безработицата в Нова Зеландия, която се очаква да нарасне с 10 базисни пункта до 6.1%, като това би оказало негативно влияние върху новозеландския долар.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:54 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Не за България е по-добре а за бюджета на правителството и за картела при горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Що? Къде е драмата? За България колкото е по-ниска цената на петрола толкова по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 8 години
Нещо много яко ни будалкат добивите рекордни а цената ниска....Да не са започнали руснаците да затварят нефт във буркани за зимата.Медиите в западния свят наистина са честни безпристрастни почтени.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Бате Пешо
преди 8 години
Нещо много яко ни будалкат добивите рекордни а цената ниска....Да не са започнали руснаците да затварят нефт във буркани за зимата.Медиите в западния свят наистина са честни безпристрастни почтени.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още