IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оман изрази готовност да намали производството си на петрол

Позицията на Оман среща подкрепа от Венецуела

11:47 | 19.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поевтиня, след като стана ясно, че икономическият растеж на Китай за четвъртото тримесечие спрямо година по-рано до голяма степен оправда прогнозите на пазарните участници. За сметка на това обаче индустриалното производство на страната, заедно с продажбите на дребно за месец декември не срещнаха очакванията на инвеститорите. Това доведе до поскъпване на долара спрямо йената, като зелените пари достигнаха ниво от 117.97 към края на азиатската сесия. Загубите за валутата-убежище обаче едва ли ще траят дълго, тъй като на някои пазарни участници не се понрави ръст на БВП под 7%, като стойностите за растежа на Китай се задържат на най-слабите нива от четвърт век насам.

Данните от икономика номер две се опитваха да вземат превес по отношение на представянето на австралийския долар, който непосредствено след обявяването на новините от Китай поевтиня спрямо американската валута до 0.6838. Впоследствие обаче австралиецът успя да се стабилизира, успявайки да изтрие натрупаните загуби до 0.6927. Валутата бе отчасти подкрепена от доклад, индикиращ, че Оман е готов да намали производството на петрол с 5% до 10%, за да се пребори със сътресенията в цената на „черното злато“. Оман е първата страна, която не членува в ОПЕК и изявява готовност да преразгледа добивите си в сътрудничество с други държави, с цел стабилизиране на петролния пазар. Позицията на Оман среща подкрепа от Венецуела, която също изяви готовност да съкрати производството си, но се изправи пред несъгласието на лидера на ОПЕК Саудитска Арабия в края на 2015 г.

След като Оман обяви своите намерения и готовност за справяне с ниските цени на петрола, цената на суровината се отдалечи от достигнатите най-ниски стойности за последните 12 години, като щатският петрол поскъпна до 29.70, а Брентът се покачи до 29.47 долара за барел. Европейските фондови пазари останаха на червена територия през вчерашния ден, но днес измерителите на Стария континент отвориха търговската сесия с ръстове, след като котировките на „черното злато“ поеха нагоре. Въпреки това обаче Иран се бори да заеме силна позиция на петролния пазар, като слабото съживяване на суровината вероятно няма да трае дълго, освен ако намеренията на Оман и Венецуела не срещнат подкрепата на Саудитска Арабия.

С оглед на напрежението и несигурността върху основните стоки, позициите съответно на австралийския и канадския долар остават колебливи. Канадската валута намери подкрепа от ръста в цената на петрола, породен от позицията на Оман, но погледите към момента остават насочени към предлагането на ирански петрол, което още повече да увеличи свръхпредлагането.

Днес инвеститорите обръщат внимание към британската лира, която записа значително поевтиняване от средата на месец декември досега. Днес ще бъдат обявени данните за индексът на потребителските цени за месец декември, които се очаква да окажат най-голямо влияние върху представянето на стерлинга. В случай че данните се окажат по-ниски от очакваното, то това би намалило шансовете за повишение на лихвените нива на Острова, а оттам и да отслаби позициите на паунда.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

GBP/USD

Двойката се задържа около достигнатото 5-годишно дъно за 3-ти пореден ден. За момента първата надежда за прекъсване на низходящия импулс е подкрепата при 1.4228, която удържа успешно биковете. При пробив на текущата подкрепа, низходящото движение ще се засили, създавайки предпоставки за откриване на къси позиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още