IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разколебаните основи на растежа в глобален план връщат предпазливостта

Засилващата се опасност от дефлация на Стария континент и опасенията на инвеститорите наклониха везните на редица борси в първия за годината търговски ден

10:54 | 05.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Фондовите пазари в САЩ регистрираха загуби през първия ден на търговия за годината, което повиши статистическите очаквания за мечи пазар през 2016. Dow Jones Industrial Average и S&P 500 приключиха сесия, която бе белязана с най-силните разпродажби за първи ден на календарната година, респективно от 8 и 15 години насам. Основните индекси се понижиха с малко над 1.5% на база на подновилите се опасения за стабилността на китайската икономика. Също така напрежението между Иран и Саудитска Арабия добави несигурност към инвеститорските нагласи, което доведе до понижение на доходността по щатските държавни облигации, след като капитали бяха изведени от по-рисковите активи.

Разколебаните основи на растежа в глобален план в комбинация с неизвестните около монетарните политики на водещите световни икономики доведе до възвръщане на предпазливостта и червена сесия за пазарите отвъд океана. Също така данните за инфлацията в Германия разочароваха пазарните участници, като индексът на потребителските цени се е понижил с 0.1% при прогнозни стойности от ръст с 0.2%. Това постави Европейската централна банка (ЕЦБ) в напрегната ситуация, след като инвеститорите завишиха очакванията си за по-решителни действия на централните банкери за борба със застоя в еврозоната. Това подхлъзна единната валута, която поевтиня спрямо щатския долар до 1.0708, но впоследствие съумя да завърши при 1.0823. Засилващата се опасност от дефлация на Стария континент и опасенията на инвеститорите наклониха везните надолу и за германския DAX, който спадна с 4.3% в понеделник. Това бе най-лошото представяне на индекса за първи ден на търговия от 1988 година насам.

Зелените пари също така успяха да възвърнат част от загубените позиции вчера спрямо японската йена, която поскъпна рязко след слабите данни от Китай. Двойката първоначално спадна до 118.69, но доларът навакса до 119.46. Незадоволителните нагласи за икономика номер две не се очертава да приключат и тази година. Някои прогнози сочат, че китайската икономика ще се забави до под 5% през 2016, а Пекин ще бъде принуден още повече да обезцени юана, за да подкрепи износа на страната. Комбинацията между затягане на монетарната политика в САЩ от една страна и забавяне на растежа в глобален мащаб с мерките за количествени улеснения на ЕЦБ и ЯЦБ от друга, подсказват, че волатилността няма да отсъства от пазарите и през идната година. Активите смятани за убежище като японската йена, швейцарският франк и златото се облагодетелстваха вчера, имайки предвид опасенията на пазарните участници.

Въпреки че конфликта между Иран и Саудитска Арабия първоначално подкрепи цената на петрола, назряващото напрежение няма възможността да пребори свръхпредлагането на суровината. Влошените отношения между две от членките на ОПЕК допълни ще изостри конкуренцията между тях, което би увеличило и предлагането на „черното злато“. Саудитска Арабия към момента няма намерение да намали добивите, а с излизането на иранския петрол на пазара по-късно тази година, несъответствието между търсене и предлагане би се задълбочило, а оттам и натиска върху цената на петрола. Конгресът на САЩ също така премахна 40-годишно ограничение за износа на петрол през декември, като някои компании вече обявиха намерения за изнасяне на суровината.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USOIL

Цената не проби локалния минимум, образувал се на 14-ти декември, и както писахме цената достигна вътрешната трендлиния, където за момента консолидира. Откъсването на цената от гравитационната ѝ зона може да изведе черното злато до по-високи моментни нива. Именно там около низходящата трендлиния ще са първите подходящи нива за отваряне на къси позиции, при условие, че фундаменталната ситуация около черното злато не се промени. Когато говорим за къси позиции не трябва да забравяме екстремно ниските нива, около които се движи петролът. Силата на техническия анализ е именно в това да отчита психологическите нива на търпимост, които са в синхрон с фундамента, но това може да важи до определен момент.

Ако трябва да обобщим картината, можем да кажем, че имаме фундаментално обоснован мечи тренд, а тест на низходящата трендлиния ще бъде добро ниво за продажба в преследване на следващия низходящ импулс. В същото време вероятността да видим рязко и продължително поскъпване, което от фундаментална гледна точка ще бъде неочаквано и нелогично, е много голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:28 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още