IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква ще бъде 2016 г. за биткойна

Еднорози, копачи, мистериозен създател - на някои въпроси няма да намерим отговори и през тази година

11:32 | 01.01.16 г. 3
Каква ще бъде 2016 г. за биткойна

Макар че истерията сякаш позаглъхна, 2015 г. все пак беше натоварена годна за биткойна. Инвестициите в рисков капитал надминаха 1 млрд. биткойна за първи път. За хората става по-лесно да инвестират в дигиталната валута благодарение на зараждането на фирми като Bitcoin Investment Trust. Големи финансови компании - Nasdaq, American Express и Visa инвестираха в стартъпи за биткойн, „повратен момент, що се отнася до отношението към технологиите“, пояснява Гил Луриа, анализатор в Wedbush Securities в цитиран от Bloomberg TV Bulgaria анализ. 

 

Какво може да очакваме през 2016 г.? По всяка вероятност ще видим първата биткойн компания, оценена на над 1 млрд. долара, самоналожено забавяне в новото производство на биткойна (което ще фалира някои копачи) и повече финансови институции, които приемат валутата и технологията ѝ. Основните неизвестни са цената, потребителското настроение и, както обикновено, истинската идентичност на създателя на биткойн – Сатоши Накамото. Всичко това идва, докато биткойн търговци доближават най-високи нива за годината до около 438 долара.

„Това трябва да е важна година за Биткойн“, написа в електронно писмо Тим Дрейпър, рисков капиталист, който е купувал биткойни и е инвестирал в свързани стартъпи. „Очаквам някои от потребителските приложения да излязат на бял свят Очаквам правителството на САЩ най-накрая да припознае биткойн като валута. Очаквам да чуя за първия биткойн еднорог“ (може би Coinbase).

Ето някои от развитията, които се очакват за биткойн през  2016 г.:

Разполовяване на биткойн

Нови биткойни се генерират постоянно, когато оператори на постоянно правещи изчисления компютри, наречени копачи, решават сложни уравнения и записват всяка трансакция. Броят на биткойни, които могат да се генерират обаче е ограничен от дизайна в софтуера на дигиталната валута. Веднъж на всеки четири години, броят на биткойните, които копачите могат да изкопават на всеки 10 минути, се намалява наполовина. През лятото на 2016 стават 4 години от последното разполовяване, като таванът ще падне до 12,5 биткойна на всеки 10 минути. Това са лоши новини за някои копачи, особено за тези с по-стари машини. „Те просто се впускат и се опитват да изкопаят колкото може повече“ каза Боби Лий, президент на китайският басейн за обмен и копаене на биткойни BTCC. С по-малко нови биткойни  цената на виртуалната валута може да се покачи, каза той.

Размер на блока

Информацията в биткойн мрежата се складира на парчета, наречени блокове. Някои хора се притесняват, че с нарастване на броя на хора, които използват и купуват биткойн, мрежата ще среща трудности и значително ще се забави. Някои предлагат промяна на размера на блока, за да се разреши този проблем. „Една от най-важните промени, които бих искал да видя е постигането на консенсус между всички страни, замесени с биткойн по въпроса как да продължим напред“, каза Чарли Лий, братът на Боби, инженерния директор в Coinbase, както и създател на биткойн конкурента Litecoin. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 2
doc
преди 8 години
s dve dumi godinata za bitcoin-a shte bade MNOGO USPESHNA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
doc
преди 8 години
izpitva trudnosti,zashtoto mrejata stava vse po-izpolzvana...ima mnogo nachini za neinoto optimizirane...i tai kato vsichki uchastnici v tova nachinanie imat interes sistemata da raboti,shte se stigne do konsensus...pri tova oshte tazi godina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
innergy
преди 8 години
Биткойн мрежата ВЕЧЕ изпитва трудности. Беше добър опит, но едва ли ще бъде криптовалутата на бъдещето. Вече има далеч по-интересни и вдъхновяващи проекти.. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още