IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът спря загубите, вдъхвайки увереност на Wall Street

Щатският долар регистрира загуби спрямо основни конкуренти в лицето на еврото и японската йена.

11:20 | 23.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Щатският долар регистрира загуби спрямо основни конкуренти в лицето на еврото и японската йена. Зелените пари се поколебаха срещу единната валута, поевтинявайки до 1.0983, докато йената напредна до 120.719. Доларът обаче се представи убедително спрямо британския паунд на база на по-слаби икономически данни от Острова, като стерлинга спадна до 1.4805 долара. В същото време новозеландският долар продължава с положителното си представяне. След като Новозеландската централна банка обяви, че няма индикации лихвените нива в страната да спаднат под текущите 2.5%, валутата бележи ръстове, като до края на азиатската сесия днес успя да поскъпне спрямо долара до 0.6828. Лихвеният процент в Нова Зеландия остава най-висок в сравнение с другите развити икономики, като стабилизирането му на 2.5% и липсата на вероятност да бъде понижаван допринесе за силното представяне на валутата.

Стабилизирането на цената на петрола подкрепи австралийския долар, който напредна спрямо щатската валута до 0.7247. Въпреки това, австралиецът е записал спад от над 11% спрямо долара през годината, главно поради различните очаквания за монетарните политики, водени от централните банки на двете развити икономики. Нагласите сочат, че Федералният резерв на САЩ ще предприеме второ повишение на лихвите през март 2016 година, в зависимост главно от нивата на инфлация в икономика номер едно., докато в Австралия ръст в лихвените нива поне засега не се очертават.

Фондовите пазари в САЩ записаха втора поредна зелена сесия през вчерашния ден. След като цената на петрола спря да пропада, поставеният като цяло под напрежение енергиен сектор успя да се възстанови и да подпомогне положителното представяне на индексите отвъд Океана. Освен това с наближаването на празниците, изглежда разпродажбите с данъчни цели са намалели значително, допринасяйки за ръста както на „сините чипове“, така и на обширния измерител. Dow Jones Industrial Average поскъпна с 1% до 17 417.27 пункта, а S&P 500 нарасна с 0.9% до 2 039.97 пункта, като всички 10 сектора успяха да останат на зелена територия.

Обявените данни вчера в икономика номер едно бяха противоречиви, след като БВП на САЩ за третото тримесечие е нараснал с 2%, съвпадайки с пазарните очаквания, докато продажбите на съществуващи жилища са записали спад от 10.5% през ноември. Въпреки това, обаче изглежда, че инвеститорите отдадоха повече значение на прекратяването на поевтиняването на петрола, след като на пазара отсъстваха важни новини, които да се различават с очакванията. Днес в 15:30 часа българско време ще станат известни поръчките на дълготрайни стоки, както и тези, с изключение на транспортния сектор за месец ноември в САЩ, което би могло да окаже влияние за препозициониране на активи преди празниците.

„Черното злато“ успя да ограничи загубите, като щатският петрол приключи търговията на ниво от 36.14 долара за барел, изпреварвайки Брента за първи път от август 2010 година. Той от своя страна завърши сесията вчера при 36.11 долара за барел. Завишената продукция в Северно море натежа на цената на Брента, като както британската, така и норвежката продукция записват повишения. Като цяло пренаситеният пазар в глобален мащаб и подновеният износ на петрол от Иран са основните фактори, които ще оказват негативно влияние върху цената на суровината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още