IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ изясни значението на обявените стимули

Централните банкери на Япония заявиха, че обявените стъпки за стимулиране на растежа не биха могли да се интерпретират като разширение на текущата програма

11:03 | 21.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската йена поскъпна спрямо щатския долар, след като стана ясно, че промените в програмата за количествени улеснения на Японската централна банка (ЯЦБ) са само допълнение на текущите стимули и нямат пряко отношение към цялостните намерения на институцията в момента. ЯЦБ остави нивата на изкупуване на активи в размер на 80 трлн. йени годишно, което обърна поведението на инвеститорите в полза на японската валута. Допълнителните стимули чрез закупуване на борсово-търгувани фондове представляват само 10% от вече съществуващата програма с тези инструменти, което не задоволи очакванията на инвеститори за по-агресивни стимули за растежа в островната страна.

Централните банкери на Япония заявиха, че обявените в петък стъпки за стимулиране на растежа ще имат последващ ефект и те не биха могли да се интерпретират като разширение на текущата програма за количествени улеснения. Пазарните участници обаче изглежда останаха объркани от изказванията на представителите на институцията и се ориентираха първоначално към закупуване на долари, което натисна японската валута надолу. Впоследствие обаче, първоначалният ентусиазъм се превърна в разочарование, след като стана ясно, че обявените мерки имат единствено допълващ характер. По този начин доларът поевтиня до 121.23 йени в края на търговията за миналата седмица. Последвалата реакция напомни за конференцията на Европейската централна банка в началото на месеца, когато отново мерките за стимулиране на растежа в еврозоната разочароваха завишените очаквания на инвеститорите.

Японският Nikkei остана на червена територия и е на път да запише спад от 5.5% за текущия месец. Wall Street също записа волатилна сесия, като DJIA загуби 2.1% от стойността си, докато S&P 500 спадна с 1.78%. Слабостта на фондовите пазари подкрепи златото, което регистрира печалби до 1 070 долара за тройунция. Металът възстанови голяма част от загубите, които станаха факт, след като Федералният резерв на САЩ (Фед) повиши лихвените нива миналата седмица. Различията в очакванията за момента на повторното увеличение на лихвите в икономика номер едно, се явява причина за противоречиви движения на щатския долар, който като цяло поевтиня слабо спрямо кошница от основни валути.

Слабостта на фондовите пазари се дължи до известна степен и на продължаващото падение на цената на „черното злато“. Петролният министър на Ирак заяви, че ОПЕК ще се придържа към взетото на 4-ти декември решение да не се намаляват производствените нива, въпреки спада в цената на суровината. Той каза още, че ОПЕК не може да реши самостоятелно, дали да пристъпи към намаляване на производството, тъй като това трябва да бъде координирано решение и с другите основни участници на този пазар като САЩ и Русия. С навлизането на новия-стар производител на петрол, а именно Иран, опасенията за пренасищане в световен мащаб се засилват, което би могло да доведе до допълнителен спад в цената на петрола. Вследствие на това Брентът се потопи до най-ниската си стойност от 2004 година насам с началото на седмицата, поевтинявайки до 36.17 долара за барел.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/CAD

Двойката е с рекордни стойности в полза на долара. Последното поскъпване се случи изключително скоростно, предвид нивата, от които стартира последният импулс. С лекота преодоля всякакви структурни съпротиви и достигна психологическата бариера около 1.4000 – кръгла цена. От този момент нататък очакваме пропорционална корекция, а именно до подкрепата около 1.3422. Възможно е "биковете" да удържат още веднъж и да видим само консолидация около настоящите нива, последвана от финално поскъпване. За момента е безсмислено да се търсят покупки, ще бъде рисковано да се търгува двойката дори след евентуална консолидация. Най-благоприятният вариант е дълбока корекция от типа „A, B, C”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още