IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЯЦБ изненада пазара с допълнителни стимули

Банката обяви нова програма за изкупуване на борсово търгувани фондове, но управителят Харухико Курода подчерта, че това не са още количествени облекчения

13:48 | 18.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЯЦБ изненада пазара с допълнителни стимули

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Японската централна банка (ЯЦБ) обяви днес, че ще увеличи програмата си за количествени улеснения, което се оказа негативна стъпка за валутата на островната страна. Институцията попари пазарните очаквания, които не предполагаха предприемане на действия с такъв мащаб, непосредствено след увеличението на лихвените нива в САЩ. Инвеститорите бяха хванати неподготвени от намеренията на ЯЦБ да задълбочи програмата си за стимулиране на растежа, което рефлектира върху рязко поскъпване на щатската валута спрямо йената. Валутната двойка достигна ниво от 123.55, след като централните банкери обявиха, че ще налеят още 300 млрд. йени в борсово-търгувани фондове, в допълнение на вече реализираните стимули в тези инструменти в размер на 3 трлн. йени годишно. ЯЦБ също така обяви, че повишава матуритета на държавните облигации от 10 на 12 години, което допълнително допринесе за изненадващия ход точно в този момент.

Именно тези 300 млрд. йени, които ще бъдат насочени към изкупуване на борсово-търгувани фондове изненада инвеститорите. Като цяло ЯЦБ запазва основните целеви нива по отношение на програмата си за количествени улеснения от 80 трлн. йени годишно (655 млрд. долара). Въпреки това, насочването на допълнителни средства към компании преследващи капиталови разходи не бе очакван ход от пазара. Тези действия на централните банкери завлякоха Nikkei с близо 2%. Преди изявлението на председателя Курода, индексът бе на зелена територия, но след това се обърна бързо към загубите. Другият основен азиатски индекс Hang Seng също реализира загуби, докато през вчерашния ден Wall Street бе завлечен от продължаващото пропадане на цената на петрола.

Индексите отвъд Океана останаха в сянката на загубите, след като „черното злато“ се срина близо до най-ниските си стойности за годината. Имайки предвид както опасенията за пренасищането в световен мащаб, така и поскъпващия долар, обръчът около суровината продължава да се затяга. Американският суров петрол спадна до 34.63 долара за барел, докато Брентът поевтиня до 36.75 долара за барел. Пазарните участници се подготвят за негативен сценарии при петрола, имайки предвид и очертаващата се не толкова студена зима и излизането на Иран на пазара, което се очаква до края на първото тримесечие на 2016 година.

Златото от своя страна записа най-силното си поевтиняване от 5 месеца насам, в резултат на завишените лихвени нива в САЩ и поскъпналия долар. Металът поевтиня до 1 047.44 долара за тройунция, за да се отправи към най-лошото си представяне за последните 6 седмици. След като щатският долар записа най-високите си стойности спрямо кошница от основни валути от 2 седмици насам в четвъртък, златото се оказа под натиск. Поевтиняването на благородния метал възлиза на 11% от началото на годината, главно заради времевата несигурност от предприетата вече стъпка на Федералния резерв на САЩ.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

USD/JPY

На 11 декември коментирахме, при задържане на цената около 121.25 през тази седмица, това ще ни даде възможност да отворим дълга позиция с част от стандартния, залагайки, че Фед ще повишат лихвата. Ако се получи рязко поскъпване на зелените пари ще сме позиционирани на най-добрата цена, а ако се случи обратното, загубата ще бъде само част от стандартната.

От днешна гледна точка всеки, който е отворил дълга позиция около 121.25, е по-добре да премести стопа малко над нивото на отваряне, за да се даде шанс на цената да поднови възхода си. За по-консервативните участници ще бъде най-добре да затворят цялата позиция на настоящата цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:36 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Причинността на представената от Вас ситуация е разкрита:Водещата база е налична сгрешена парична система, която подсигурява развитие на дългови кризи.Стимулиращ фактор за тези процеси е икономическият растеж.Това в последната си книга го определих като Зависимост за подсигурявани кризи дългов рак: В стопанство със система с незлатни пари, при съответна обстановка, колкото икономическият растеж е повече толкова създаденият потенциал за кризи дългов рак е по-голям.В условия на представената сегашна държавна грешка всеки човек, колкото повече работи за развитие на икономически растеж, толкова създаденият потенциал за кризи дългов рак е по-голям.Именно това е обстоятелството за провалът на всеки специалист. Сега реално те при стремежа си за осигуряване на икономически растеж нямат полезен ход, защото в достатъчно време се развиват поредица от катастрофални кризи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Иван Митев
преди 8 години
Специалисти по какво?Масово в света се прилага парична система с незлатни пари.Досега в света няма учебно звено, където да преподават знания за полезно държавно управление при стопанство с незлатни пари.Реално във форума на Инвестор за първи път в света се публикуват такива знания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още