IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валутните пазари са фокусирани върху решението на Фед

Непосредствено след обявяването му се очаква силна волатилност

11:01 | 16.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Основните американски индекси се покачиха преди обявяването на решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) по отношение на лихвените нива в икономика номер едно. Очакванията за действия от страна на централните банкери за първи път от близо десет години насам дадоха подкрепа на зелените пари. Доларът поскъпна, след като вероятността Фед да пристъпи към началото на края на експанзионната си монетарна политика възлиза на 83%. След почти година на изчакване, това, което сега повече приковава вниманието на инвеститорите е темпът, с който Джанет Йелън и компания ще предприемат затягане на икономиката, след първоначалното увеличение на лихвените нива.

Щатският долар поскъпна спрямо кошница от основни валути през вчерашния ден. Доларовият индекс се задържа на най-високите си нива от 9 декември насам, поскъпвайки спрямо японската йена и еврото, респективно до 121.79 и 1.0904. Инвеститорите обаче са намалили експозициите си в щатската валута преди дългоочакваното решение на Фед. Непосредствено след обявяването му се очаква силна волатилност, което предполага предпазливостта при пазарните участници да бъде висока. Възможно е доларът да регистрира значително движение около моментът на новината, която ще стане известна в 21:00 часа българско време.

Wall Street се представи добре на база на намекването на Фед, че ще предприема постепенно увеличение на лихвените нива. Въпреки предстоящата новина с ключово значение на пазара, DJIA добави 0.9% към стойността си до 17 524.91 пункта, докато S&P 500 поскъпна с 1.06%, достигайки 2 043.41 пункта. Лидерите на възходящото движение бяха акциите в банковия сектор, които биха се възползвали от по-високи лихвени нива в САЩ. Положителното представяне там се пренесе и на азиатския континент, където Nikkei напредна с 2.61%, а Hang Seng поскъпна с 2.17%, като по този начин се заличи част от негативните сесии по-рано тази седмица.

Въпреки оптимизмът на пазарните участници обаче доларът би могъл и да се окаже под натиск след решението на Фед на база на схващането: „купи слуха, продай факта“. В зависимост от посоката, в синхрон с която ще бъде изказването на централните банкери, бихме могли да очакваме накъде ще поеме долара. Вероятно е обаче волатилността да бъде изключително висока, преди зелените пари да поемат в конкретна посока. Доларът бе подкрепен през вчерашния ден, за което говори увеличението в доходността при щатските облигации, както и ръстът на фондовите пазари в комбинация със стабилните данни за индекса на потребителските цени, които станаха известни вчера. Това обаче би могло да се промени в зависимост от интерпретацията на действията на Фед.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/NZD

Тест на възходящата трендлиния и консолидация около нея би бил добър сигнал и възможност за покупки. След може би последното сваляне на основния лихвен процент в Нова Зеландия, местната валута поскъпна рязко и до голяма степен моментните настроения се изчерпаха. Прибирането на печалбите от спекулативното движение може да доведат до сериозно поевтиняване на новозеландския долар, а това от своя страна ще даде преднина на двойката AUDNZD. В момента може да се каже, че и двете валути са неутрални, a в такива условия пробиви на структурни нива и големи трендови импулси са по-малко вероятни, още едно основание да търсим покупки около диагоналната подкрепа или около 1.0295.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още