IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудовият пазар в Австралия впечатли за пореден път

Заетите работни места за месец ноември са били 71 400, което изненада положително пазарните участници

10:26 | 10.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Ниските цени на петрола продължават да подхранват опасения за липсата на устойчиви нива на растеж в глобален мащаб. На продължаващия спад в котировките на „черното злато“ се гледа като на барометър за бъдещата икономическа активност. Когато бъде намесена и наближаващата среща на Федералния резерв на САЩ (Фед) следващата седмица, се получава една турбулентна среда, в която предпазливостта взима връх. Въпросната предпазливост обаче води след себе си оттегляне на капитали от по-рисковите активи на фондовите пазари. Основните американски индекси DJIA и S&P 500 загубиха съответно 0,43% и 0,77% от стойността си. От това се възползва японската йена, която поскъпна спрямо щатския долар до върхови нива за последния месец при 121,07.

Считаната за валута-убежище йена привлече ротацията от капитали на инвеститорите, след като суровините стават все по-несигурна и непривлекателна локация за средствата на пазарните участници. Еврото също записа повишения спрямо долара, на база на изявление на един от членовете на управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Евалд Новотни, че институцията няма да предприема повече количествени улеснения и като цяло очакванията на пазара са били преувеличени. Това подкрепи единната валута, която поскъпна спрямо зелените пари до 1,1042.

Към печелившите валути се нареди и австралийският долар, който записа силно поскъпване, в резултат на положителните данни от страната. Заетите работни места за месец ноември са били 71 400, което изненада положително пазарните участници. В същия момент безработицата в страната е спаднала до най-ниската си стойност за последните 19 месеца до 5,8%. По този начин австралиецът напредна до 0,7334 долара. Взимайки предвид и силните данни за месец октомври, това са най-добрите 2 последователни месеца за трудовия пазар в Австралия за последните 28 години, което предполага ръст за валутата.

Новозеландският долар също поскъпна, въпреки понижението на основния лихвен процент в страната. От Новозеландската централна банка обявиха, че няма да се наложи последващо стимулиране на икономиката, от което дойде и положителното представяне на валутата, която се покачи до 0,6781 долара по време на азиатската сесия. Доларът загуби позиции и спрямо британския паунд, след като двойката достигна 1,5191, възползвайки се от моментната слабост на зелените пари. Слабостта на петрола оказа помощ на щатската валута спрямо канадския долар, като двойката се задържа на ниво от 1,3567.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/CAD

Макроикономическите данни от Австралия, както и срещата на Новозеландската централна банка, образуваха волатилност, която избута австралийския долар в положителна посока. В момента двойката AUDCAD се намира приблизително до пределите на оптималния импулс. Съпротивата около 0,9950 е силно структурно ниво от висок порядък и вероятността да натисне двойката обратно надолу, е голяма. Възможни са още един или два теста на това ниво, след което вероятно ще видим поевтиняване до подкрепата при 0,9530. Това е сравнително дългосрочна перспектива и толкова дълбоко коригиране засега е изцяло хипотетично.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:54 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още